Hirdetés
Figyelemzavar a videójátékoktól

Figyelemzavar a videójátékoktól

Az órákig tartó tévézés, akár kapcsolgatva az adások között vagy videójátékokat játszva, megnehezíti a koncentrálást az iskolában, állítják pszichológusok. A kutatók megosztottak a témával kapcsolatban, de ahogy azt Douglas A. Gentile, az Iowa Állami Egyetem médiakutatási laborjának vezetője elmondta: "Még nem igazán tudjuk, hogy okoz-e a tévézés és a videójáték figyelemzavart a gyerekeknél."

Hirdetés
Hirdetés

"A túl sok képernyő előtt eltöltött idő viszont egyértelműen kapcsolatba hozható a megnövekedett agresszióval és nem meglepő, hogy a derékbőséget is befolyásolja."

A kutatók egy 1 300 fős iskoláskorú gyerekekből álló csoportot figyeltek meg egy éven keresztül, és kérték szüleiket és tanáraikat, hogy kövessék nyomon tévézési szokásaikat és az iskolai viselkedésüket. A kutatás során azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen néztek tévét vagy játszottak videójátékokat, alig mutatkozott jobban az odafigyelési probléma, csak a napi 2-3 óránál többet tévéző gyereknél volt az átlagosnál nagyobb százalékban jelen. A napi rendszeres tévézés viszont növelte a veszélyét a tanulmányi eredmények romlásának.

A kutatás tehát nem bizonyította, hogy az odafigyelési problémák és a hiperaktivitás köthető lenne a tévézési szokásokhoz, de ha a gyerek már eleve küzd ezekkel a problémákkal, a túl sok képernyő előtt eltöltött idő csak ronthat a helyzeten. A tanulmány azoknak a szülőknek is segítségére lehet, akiknek gyermeke odafigyelési zavarokat mutat. Douglas A. Gentile szerint a szülőknek az első védelmi vonalat jelentheti a képernyő előtt töltött idő kontrollálása, ami sokkal nagyobb segítséget biztosíthat, mint azt sok szülő gondolná.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend