Hirdetés
Egy kis törődéssel enyhíthető a gyerek asztmája

Egy kis törődéssel enyhíthető a gyerek asztmája

A családi étkezések minősége sokban befolyásolja az asztmás gyermekek állapotát - derül ki egy új kutatás eredményéből.

Hirdetés
Hirdetés

Az asztmás gyermekek állapotát nagymértékben befolyásolja, mi történik általában a családi étkezések alkalmával, és itt nem az étrenden van a hangsúly - állítja egy új amerikai tanulmány. A kutatók 200 család bevonásával végeztek egy felmérést, melynek során ebédidőben elemezték az 5-12 éves gyermekek és családtagjaik kapcsolatát.

Míg az enyhén asztmás gyermekek általában gyógyszert szednek fizikai megerőltetés előtt vagy bizonyos időszakokban, évszakban, a súlyosabb asztmával küzdőknek több kezelésre, odafigyelésre van szükségük, kerülniük kell bizonyos allergéneket, és általában be kell tartaniuk egy napi rutint, hogy betegségüket ellenőrzés alatt tartsák.

Egy kis törődéssel enyhíthető a gyerek asztmája

Az új tanulmány eredménye azt mutatja: az ebédidőben - mely átlagosan 18 percig tartott -  a családtagok közti interaktív kapcsolat befolyásolta a gyermekek egészségét. Megfigyelték, mennyire jöttek elő az asztmás tünetek, és hogy alakult hosszútávon az életminőségük.

Mindez arra utal: azok az asztmás kicsik, akik több időt töltöttek a nap folyamán - különösen ebédidőben - a családtagjaikkal, jobban érezték magukat egészségileg.

Megvitatták együtt a nap eseményeit, a szülők fokozott érdeklődést mutattak az iránt, mivel foglalkozott aznap a gyermek, hogyan érezte magát, és kikapcsolták a különféle műszaki készülékeket - elsősorban a tévét - miközben csak az étkezéssel és az egymásra figyeléssel foglalkoztak.

A kutatók szerint azoknál a gyermekeknél viszont, ahol nem volt ennyire figyelmes és szeretetteljes a légkör a családban, erőteljesebben jelentkeztek az asztma tünetei.

Ezeknél megfigyelhető, hogy több dolog is zavarta a családi étkezéseket: közben szólt a tévé, telefonhívás szakította meg a beszélgetéseket, a kevesebb kommunikáció különösen az egyszülős családmodellben volt kiemelkedő, de ugyanez az eredmény látszik a kisebbségi- és az olyan családokban is, ahol alacsonyabb az iskolázottság szintje.

A tanulmány vezetője, Barbara H. Fiese professzor úgy véli, a fiatalok, különösen a gyerekek számára meghatározó fontossággal bír egy-egy családi összeülés, amely esetünkben elsősorban a közös ebédidő. Ez remek alkalom a beszélgetésre. Vannak azonban családok, ahol erre nem szánnak elég időt vagy alkalmat. A kutatás szerint itt látványosan rosszabb az állapota az asztmával küzdő gyermekeknek is.

Egyébként a tanulság mindebből az, hogy nemcsak a betegséggel küszködő csemeték mentális állapota javulna, ha többet foglalkozna - elsősorban beszélgetne - a szülő gyermekével. Manapság sajnos nagyon sok helyen a televízió és egyéb háttértevékenységek veszik el a figyelmet a legfontosabbról: a szeretteinkről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend