Hirdetés
Biztonságos játszótér?

Biztonságos játszótér?

Azokban az iskolákban, ahol az udvart homok borítja, sokkal kevesebb kartörés fordul elő a gyerekek körében, mint azokban az intézményekben, ahol fa- vagy betonburkolat van. A véletlenszerű mintavételen alapuló felmérés eredményei nemrég jelentek meg a PLoS Medicine című információs portálon.

Hirdetés
Hirdetés

A kutatás rendkívül fontos, mert az USA-ban évente nagyjából 200 ezer gyermek sérül meg az iskolaudvarokon. Andrew Howard a Torontói Gyermekkórház munkatársa és kollégái készítették a tanulmányt, amely összevetette a sérülés esélyeit a fa és a homokos burkolattal rendelkező iskolaudvarok esetében. A burkolatok minőségét, a használt anyagok vastagságát, és sok mást már szabályoznak ugyan előírások, de eddig semmiféle adat nem állt rendelkezésre ezek sérüléseket megelőző hatásairól.

Biztonságos játszótér?

A kutatók számára kapóra jött, hogy a Torontói Iskolaszék Bizottság egyébként is elrendelte az iskolaudvarok, és iskolai játszóterek biztonságos burkolattal való ellátását, így 19 intézmény vállalta, hogy vagy homokággyal, vagy faburkolattal látja el a területének meghatározott részét.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekeknek 4,9-szer nagyobb esélyük van arra, hogy a magasból (például egy hintáról, vagy mászókáról) leesve kartörést szenvedjenek el, ha fára esnek, mint ha homokra. Azokban az esetekben viszont, ahol nem volt szó zuhanásról nem volt szignifikáns különbség.

Ezek az eredmények csak egy igen kis méretű mintán végzett felmérésből adódtak, ennek ellenére a kutatók azt javasolták, hogy a szabályozások a jövőben a homokágyas borítást részesítsék előnyben, mivel az "képes csökkenteni a modern játszótereken előforduló leggyakoribb balesetek hatásait anélkül, hogy korlátozná a gyermekek szabadban történő mozgásának, játékainak lehetőségeit".

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend