Hirdetés
Az őssejt beültetés - Oxigénhiányos kislány életét mentheti meg

Az őssejt beültetés - Oxigénhiányos kislány életét mentheti meg

Először segíthet oxigénhiány okozta agyi bénulásban szenvedő magyar kisgyermeken a saját köldökzsinórvérből levett őssejt beültetés. Európa második legnagyobb őssejtbankja, a Cord Blood Center Segítő Kéz elnevezésű társadalmi felelősségvállalás programján keresztül egy magyar kislány, Léna őssejt transzplantációját biztosítja Amerika egyik legelismertebb intézményében, a Duke Egyetemi Kórházban.

Hirdetés
Hirdetés

Léna és ikertestvére császármetszéssel jött világra 2011-ben. Az első négy hónapban mindketten egészségesen fejlődtek, míg a harmadik kötelező oltást követően, egy hosszabb megfázásos időszak után Léna bal karja és lába merevvé vált. A szakemberek szerint Lénánál valószínűleg az anyaméhben vagy a születéskor kialakult enyhe oxigénhiány okozott agyi bénulást, amely féloldali végtagbénulást (hemiparesis spastica) eredményezett. Léna nehezen irányítja baloldali végtagjait, bal keze súlyosabban sérült, merev, a finommotoros mozgással problémái vannak.

Az őssejt beültetés - Oxigénhiányos kislány életét mentheti meg

Léna szülei az ikrek születésekor úgy döntöttek, hogy levetetik a kislányok köldökzsinórvérét és ehhez a Cord Blood Center szaktudását választották. A CBC a szakszerű és minőségi őssejttárolás mellett társadalmilag felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy az őssejt felhasználás kutatásában is részt vegyen, ezért hozta létre Segítő Kéz programját, amelynek keretében rászoruló ügyfeleinek szakmai és pénzügyi támogatást nyújt. A program segítségével - először Magyarországról - most Léna vehet részt saját őssejt beültetésben, hogy javítson az oxigénhiány okozta agyi bénulás állapotán.

„Léna a Duke Egyetemi Kórházban, Amerika egyik legfelkészültebb kórházában kapja meg saját őssejtjeit. Ebben a kórházban a köldökzsinórvérben lévő őssejtekkel kapcsolatos klinikai kutatások világszinten is kimagaslóak.  Örülünk, hogy a Cord Blood Center az első őssejtbank Közép-és Kelet Európában, amely a legígéretesebb regeneratív kezelésekben is egyedülálló lehetőséget biztosíthat az arra rászoruló ügyfeleinek – mondta Dr. Pance Miklós a Cord Blood Center területi vezetője.

Léna édesanyja a CBC hírlevelében olvasott először arról, hogy a vállalat közreműködik az oxigénhiány okozta agyi bénulás klinikai kísérleteiben. A szülők ezután döntöttek úgy, hogy felveszik a kapcsolatot az őssejtbankkal. A kislány leleteinek kiértékelése után a CBC pozsonyi laboratóriumában tárolt őssejt egységek vizsgálata következett. A Duke Egyetemi Kórház orvosai mindkét vizsgálat eredményét megfelelőnek találták, így szombaton Léna Amerikába utazhat, ahol egy utolsó, személyes vizsgálat után a jövő héten megkaphatja saját köldökzsinórvéréből levett őssejtjeit.

„Miután Léna megkapja saját őssejtjeit, a speciális sejtek osztódással, önmaguk megújításával átalakulnak más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, pótolva így akár az elpusztult sejteket, szöveteket.” - magyarázta Dr. Pance Miklós. „Ettől remélhetünk később javulást Léna mozgásában is. Szerencsés, hogy Léna szülei gondoskodtak az ikrek születésekor a köldökzsinórvér levételéről, hiszen a köldökzsinórvérben lévő őssejtek az életben már soha többé nem érhetők el hasonló összetételben.” - tette hozzá.

„Léna ikertestvére, Pálma minden fejlődési szakaszban megelőzte Lénát, kivéve egyben: a járásban. Léna nagyon küzdött, minden alkalmat megragadott, hogy elindulhasson, így végül két nappal sikerült megelőznie ikertestvérét. Az akarata azóta is kitartó, reméljük ez az erő is segíteni fogja a gyógyulásban” - mesélte Kata, Léna édesanyja.

A Cord Blood Center tavaly indította útjára Segítő Kéz programját, amely a régióban már két gyermeknek segített abban, hogy őssejt transzplantációs kezelésben részesülhessen. A program első kedvezményezettjei Alex, egy román kisfiú és Nelly, egy szlovák kislány voltak. Mindketten gyermekkori agyi bénulásban szenvednek, de az őssejt terápia új lehetőséget nyitott meg a családok számára.

Az őssejt terápiát napjainkban több mint 80 betegség gyógyítására alkalmazzák: a leukémia, a limfóma,  a rosszindulatú daganatos megbetegedések, az örökölt vagy szerzett vérképzési problémák, az immunrendszer és az anyagcsere rendellenessége esetén használják a módszert eredményesen. Az őssejt kutatás sokat ígérő eredményei alapján a gyermekkori agyi bénulás mellett az őssejtek sok más betegségben is hasznosíthatók lesznek, mint például az 1. típusú diabétesz vagy a szklerózis multiplex.

Az utazásról és Léna őssejt kezeléséről a Segítő Kéz program blogján folyamatosan beszámolunk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend