Hirdetés
Az olvasás "újrahuzalozza" az agyunkat!

Az olvasás "újrahuzalozza" az agyunkat!

Azok a gyerekek, akik intenzív olvasási fejlesztőprogramokat végeznek, nem csak jobban olvasnak, hanem agyuk "újrahuzalozása" révén kommunikációs készségük is javul - áll egy tanulmányban.

Hirdetés
Hirdetés

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói, Marcel Just és Timothy Keller 72 gyermek agyát szkennelte egy hathónapos olvasásfejlesztő program előtt és után. A Neuron folyóirat online kiadásában közzétett tanulmányból kiderül, hogy a 8-10 éves gyerekek agyának szkennelése azt mutatta, hogy a fehérállomány (az agyszövet, amely a jeleket közvetíti a szürkeállomány területei között, ahol az információ feldolgozása folyik) jelentős mértékben javult a 100 órás olvasásfejlesztő program után.

Az olvasás

A képalkotási eljárás azt mutatta, hogy a fehérállomány hatékonyabbá vált a jelek átvitelében, ugyanakkor a tesztek azt bizonyították, hogy a gyerekek olvasási készsége fejlődött.

"Annak kimutatása, hogy lehetséges újrahuzalozni az agy fehérállományát, óriási jelentőséggel bír az olvasási zavarok, illetve más fejlődési rendellenességek, például az autizmus kezelésére vonatkozóan" - nyilatkozta Just.

Thomas Insel, a kísérletet részben finanszírozó amerikai Országos Mentális Egészségügyi Intézet igazgatója szerint a kutatók eredményei azt sugallják, hogy "izgalmas új megközelítésmódot lehet kipróbálni a mentális rendellenességek kezelésében, amelyek egyre inkább úgy tűnnek, hogy bizonyos agyi áramkörök problémáiból erednek."

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend