Hirdetés
Agyevő amőba támadott meg egy 12 éves gyereket

Agyevő amőba támadott meg egy 12 éves gyereket

A floridai fiú pár napja influenzaszerű tünetekkel került kórháza. Most már az életéért küzdenek.

Hirdetés
Hirdetés
A Naegleria fowleri néven elhíresült agyevő amőba legutóbb egy 12 éves floridai fiút támadott meg - írja a Gawker. Zachary Reyna influenzaszerű tünetekkel került kórházba a hétvégén, állapota azóta romlott, már az életéért küzdenek az orvosok. A család és a barátok szerint az amőba akkor kerülhetett Zachary szervezetébe, amikor a házukhoz közeli csatornában játszott.

Ez viszont koránt sem olyan biztos, a Naegleria fowleri ugyanis szinte mindenhol megél. Igaz, leginkább tényleg a meleg csatornákat és a medencéket szereti, de akár a száraz talajban is megmarad. Az egysejtű az orrba kerülve a nyálkahártyán keresztül jut az agyba, ahol agyhártya- és agyvelőgyulladást okoz, valamint megeszi az agyszöveteket.

A betegség szinte majdnem mindig halállal végződik. Nagyon ritka, évente néhány ilyen esetet regisztrálnak az USA-ban. Michael Beach, az Amerikai Központi Virológiai Intézet specialistája szerint mivel az amőba a meleget szereti, és a jövőben egyre melegebb lesz, várhatóan a megbetegedések száma is növekedni fog.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend