Hirdetés
A serdülőkori hormonális változások

A serdülőkori hormonális változások

Tízéves kor után a gyermekek fejlődése látványosan felgyorsul. Megkezdődik a prepubertás időszaka, mely lányoknál az első menstruáció megjelenésével, fiúknál pedig az első magömléssel fejeződik be. A pubertás időszaka pedig akkor ér véget, amikor a hossznövekedés befejeződik. Addig azonban a serdülőknek és szüleiknek olyan testi és lelki változásokkal kell szembesülniük, melyek hatással vannak viselkedésükre és önbizalmukra, a serdülés folyamata ezért nagyfokú türelmet és megértést igényel.

Hirdetés
Hirdetés

Gyermekkorban a nemi szervek a test többi részével párhuzamosan fejlődnek. Tízéves kor után a fejlődés felgyorsul. Pontosan ma sem tudjuk, hogy a pubertás hátterében álló hatalmas változásokat mi indítja el, de az események sorrendje már ismert.

A fejlődést az agyi központok: a hipotalamus és az agyalapi mirigy (hipofizis) elülső lebenye által termelt hormonok indítják el.

A nemi mirigyekre, a gonádokra (petefészek, illetve here) egy fékező és serkentő, meglehetősen bonyolult mechanizmus, az ún. negatív és pozitív "feed-back" (a szervezet válasza a külső ingerekre) hat. Ehhez kapcsolódik a mellékvese és a pajzsmirigy hormonjainak hatása, melyek jó működése feltétele a zavartalan pubertásnak. A gonadotrophormonok stimulálják a petefészek és herék anatómiai és funkcionális fejlődését, fokozatosan érzékenyebbé válnak e hatások iránt, és kialakulnak a prepubertásra jellemző tünetek: a másodlagos nemi jelek.

Lányok hormonális változás

Lányoknál a medenceméretek növekedését az emlő fejlődése követi, majd szőrzet jelenik meg először a nemi szerveken, utána a hónaljban. A hüvelyhám jellegzetesen változik a petefészek által termelt ösztrogén hatására, melyet a hormoncitológiai vizsgálat is tükröz. Megjelenik az élettani fehérfolyás, a váladék vegyhatása fokozatosan savanyú lesz. Ez a savanyú vegyhatás, az ún. Döderlein-pálcák jelenléte biztosítja a hüvely védelmét.

Az emlők fejlődésének kezdete után kb. két évvel jelentkezik az első vérzés, ezzel véget ér prepubertás időszaka. A nemi érés pubertás fázisa kezdődik, mely akkor fejeződik be, amikorra már az említett hipotalamus-hipofizis-ovárium-tengely működése éretté válik, a hossznövekedés befejeződik. Rendszeres ciklusok átlagosan az első menzeszt követően két-három év elteltével vannak.

Fiúk hormonális változása

Fiúknál a here és a hímvessző indul növekedésnek, megindul a szőrnövekedés a nemi szervek körül és a hónaljban. Az arcon aknék, bajusz, szakáll jelentkezik, fokozatosan mutál a hang, ezt követi az első magömlés, átlagban 13-16 év között.

A külső változások egyes jelei mérhetők (növekedés, here nagysága), mások fejlődési stádiumokba sorolással követhetők (mellfejlődés, méhfejlődés - a méhtest és a méhnyak arányainak változása).

A fejlődés üteme minden lánynál és fiúnál más és más: öröklött tényező, földrajzi helyzet, fényhatások is befolyásolják.

Az utóbbi években az életkörülmények javulásával a hossznövekedés és a pubertás kezdete felgyorsulást mutat. Az okok között szerepel a bőséges fehérjedús táplálkozás, a szervezet fejlődését akadályozó betegségek és a táplálkozási zavarok leküzdése.

Jelentős tényező az idegrendszerre ható ingerek bősége és intenzitása.

Ám sokszor a szellemi és etikai érettség nem tart lépést a felgyorsult fejlődéssel.

Ennek a körülménynek jelentős szerepe van az ifjúság világméretű problémáiban (drogfogyasztás, alkoholizmus, antiszociális megnyilvánulások, szökés, csavargás, agresszív viselkedés, iskolai problémák stb.).

Napjainkban a serdülők egyre korábban kezdik a nemi életet. Sajnos ez a nem kívánt terhességek és a nemi úton terjedő betegségek növekedését vonja maga után annak ellenére, hogy mindkettő ellen lehet védekezni.

A fenti időszak nevelési szempontból sok tapasztalatot, megértést és tapintatot kíván.

Dr. Némedy Edit

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend

Partnereink

Férfihírek logo Napidoktor logo Egészsgékalaúz logo Hírszemle logo Teügyed logo Nőifriss