Hirdetés
A fiúmagzatnak kevesebb az esélye a túlélésre

A fiúmagzatnak kevesebb az esélye a túlélésre

Az iparilag fejlett államokban a fiúk körében magasabb a csecsemőhalandóság, mint a lányok között, bár a különbség az 1970-es évek óta csökken - derült ki egy amerikai kutatásból. A helyzet 1970-ben volt a legrosszabb ebből a szempontból.

Hirdetés
Hirdetés

Az amerikai kutatók 15 fejlett ipari államban - 11 európai ország mellett Kanadában, az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában - hasonlították össze a fiú- és a lánycsecsemők halálozási arányát. A legnagyobb 1970-ben volt a különbség: akkor egy újszülött fiúnak 30 százalékkal volt nagyobb esélye arra, hogy egyéves kora előtt meghal, mint egy lánynak - derült ki.

A különbség azóta csökkent valamelyest, de még ebben az évtizedben is húsz százalékkal nagyobb az esélye egy fiúcsecsemőnek arra, hogy nem éri meg az első születésnapját, mint egy lánynak - hangsúlyozzák a Dél-kaliforniai Egyetem kutatói.

A különbség csökkenése elsősorban az egészségügyi ellátás javulásának köszönhető: a császármetszés egyre gyakoribbá válása, valamint a koraszülött-ellátás fejlődése miatt marad életben egyre több fiú.

Az egészségügy fejlődésének következtében valamennyi vizsgált országban csökkent a csecsemőhalandóság a 20. században: kevesebb a fertőzés, jobban kezelhetőek a szülési komplikációk és fejlettebb a koraszülött-ellátás.

Ez utóbbi különösen azért fontos, mert a fiúk hatvan százalékkal nagyobb eséllyel jönnek világra koraszülöttként, vagyis például fejletlen tüdővel. Nagyobb a veszélye a szülés közbeni sérülésnek is, valamint annak, hogy nagyobb súlyuk, illetve fejük miatt szülés közben halnak meg.

A férfiak felnőtt korban is veszélyeztetettebbek a nőknél, magasabb halandóságukat azonban akkor a káros szokások - a dohányzás és az erőszakra való hajlam - magyarázza. A magzatoknál azonban a káros szokás nem lehet magyarázat a magasabb halandóságra - figyelmeztetett az egyik kutató, Eileen Crimmings.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend