Hirdetés
A fiúk vérnyomása magasabb mint a lányoké

A fiúk vérnyomása magasabb mint a lányoké

Érdekes megfigyelésről számoltak be a kanadai McGill Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói. Kutatási eredményeik szerint a serdülő fiúknak magasabb a vérnyomása, mint a lányoknak. Ez a felfedezés pedig új kezelési elgondolásokat is felvethet a férfiak magasvérnyomás betegségének kezelésénél.

Hirdetés
Hirdetés

A Dr. Kaberi Dasgupta vezette munkacsoport közel 1300 középiskolás diákot vont be a vizsgálatba tíz montreali iskolából. A szakemberek 7., 9.és 11. osztályos korban megmérték a résztvevők vérnyomását, valamint részletes kérdőívet töltettek ki velük életvitelükről. Az eredmények azt mutatták, hogy a fiúk szisztolés vérnyomásértéke minden alkalommal magasabb volt a lányokénál. (A lányok kerekített átlagértékei a három mérésnél: 104, 104, 106 Hgmm, fiúk: 105,5; 108,5; 115 Hgmm). Az első és a második mérésnél a lányok 5 és a fiúk 6 százalékánál volt magasabb a szisztolés vérnyomás a kelleténél, míg a harmadik mérésnél ez 4 illetve 8 százalék volt.

"Fontos megfigyelés, hogy ahogy a fiúk öregszenek, egyre magasabb vérnyomásértéket mutatnak, ami fiatal felnőtt korukban hipertóniához vezethet" - mondta Dr. Dasgupta, aki azt is hozzátette, hogy a mozgásszegény életmód mind a fiúk, mind a lányok vérnyomását megemeli. "Minél többet sportol egy gyermek, annál valószínűbb, hogy nem emelkedik a szisztolés vérnyomása" - mondta a szakember, aki azt is elmondta, hogy a passzív szórakozással (pl. számítógépezés) töltött órák száma egyenesen arányos a szisztolés vérnyomásérték emelkedésének kockázatával.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend