Hirdetés
A 30 hetes magzatnak már vannak emlékei

A 30 hetes magzatnak már vannak emlékei

Rövid távú, az elmúlt tíz percre kiterjedő memóriával már a 30 hetes magzat is rendelkezik - állítják holland kutatók, akik 39 állapotos asszonyt vontak be a vizsgálatukba, és a magzatok reakcióját "vibroakusztikus" stimulációval mérték.

Hirdetés
Hirdetés

A szakértők egyetértenek abban, hogy a memória már a magzatnál kifejlődik, de ennél többet eddig nem tudtak. A Maastrichti Egyetem klinikájának kutatói Jan G. Nijhuis igazgató vezetésével többre voltak kíváncsiak, ezért 39 állapotos nőt vontak be a vizsgálatba.

A magzatokat egy olyan műszerrel tesztelték, amely kombinálva bocsát ki vibrációs és hangingereket egy másodpercen keresztül minden 30. másodpercben, és megszámolták, hányadik alkalom után nem reagál a magzat - ekkorra ugyanis hozzászokik, és már nem tartja fenyegetésnek - magyarázta Nijhuis.

A kutatók szerint az ingerhez való hozzászokás egyfajta tanulási folyamat, amely feltételezi az ép központi idegrendszer meglétét. A vizsgálatról a Child Development című szaklap legutóbbi számában számoltak be.

A folyóirat háttérinformációi szerint az első hasonló vizsgálatot 1925-ben végezték, akkor azt figyelték, hozzászokik-e a magzat az ismétlődő autóduda-szóhoz. Azóta vizsgálták ugyanezt elektromos fogkefével, kapucsöngővel és vibroakusztikus stimulátorral is.

A hollandok most 30, 32, 34, 36 és 38 hetes magzatok reakcióját figyelték, és azt tapasztalták, hogy a 30 hetes magzatok is rendelkeznek rövid távú - tíz percre kiterjedő - memóriával. A 34 hetes magzat viszont már négy hétre is képes visszaemlékezni.


Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend