Hirdetés
90.000 magyar gyermeket érint az akaratlan éjszakai ágybavizelés

90.000 magyar gyermeket érint az akaratlan éjszakai ágybavizelés

Nemzetközi adatok szerint az 5-14 éves korosztály több mint 7%-a szenved éjszakai ágybavizeléstől (enuresis nocturna). Az éjszakai ágybavizelés az 5 évesnél idősebb gyermek éjszaka, alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelését jelenti. Az éjszakai ágybavizelés az asztma után a második leggyakrabban előforduló gyermekbetegség, amely Magyarországon is közel 90.000 gyermeket érint. A szégyen és a hallgatás falát kívánja áttörni a Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány, amely azért jött létre, hogy információk nyújtásával, felvilágosító munkával segítse a betegségben szenvedő gyermekek gyógyulását.

Hirdetés
Hirdetés

Az Alapítvány elsődleges célja, hogy azok a gyermekek is megfelelő szakorvosi kezelést kapjanak, akik szüleik tájékozatlansága vagy egyéb okok miatt soha nem jutnának el orvoshoz.

Mi ez a betegség pontosan, mi okozza a problémát?

Az éjszakai ágybavizelés az 5 évesnél idősebb gyermek éjszaka, alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelését jelenti. Ez a kórkép az asztma után a második leggyakoribb krónikus gyermekbetegség, amelyben közel 90.000 gyermek szenved Magyarországon.

Az éjszakai ágybavizelést kiváltó egyik leggyakoribb ok a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara (ez kb. az esetek 70%-ának az oka). Kutatási eredmények szerint ebben az esetben a vizelet mennyiségének szabályozásáért felelős anyag (vazopresszin) a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik a beteg gyermek szervezetében.

A húgyhólyag kóros elváltozása szintén a kiváltó okok között szerepel. Veleszületetten, vagy szerzett betegség következtében kicsi lehet a húgyhólyag kapacitása, ezért a gyermek nem képes a normál mennyiségű vizelet tárolására.

Viszonylag gyakori kiváltó ok a gyulladás is, viszont ebben az esetben az ágybevizelés csak átmenetileg, a korábban már szobatiszta gyermeknél jelentkezik.

A szülők gyakran gondolják - felmérések szerint az esetek 40%-ban -, hogy az éjszakai ágybavizelés elsősorban pszichés eredetű probléma. A gyakorlatban azonban az esetek kisebb hányada (10%-a) vezethető csak vissza erre az okra. Ilyenkor a kiváltó ok a gyermek pszichéjét ért olyan trauma, mint például válás, költözés, kistestvér megszületése. Bár a pszichés eltérések gyakran észlelhetők az enuretikusoknál, ez az eltérés már a következménye a betegségnek nem pedig az okozója. Éppen ezért, a pszichés eltérések megelőzése miatt fontos az időben elkezdett kezelés (5 éves kor után).

Hogyan lehet kezelni, gyógyítani a betegséget?

A betegségre alapvetően kétféle kezelési módot fejlesztettek ki az évek során.

A nem gyógyszeres kezelési mód lényege, hogy gyógyszerek, gyógyhatású készítmények nélkül, életmódbeli változásokkal, figyelmeztető rendszer segítségével, folyadéknapló vezetésével, sikernaptárral, illetve hólyagtréninggel segíti a betegség megszűntetését.

Abban az esetben, ha a betegség kiváltó oka a vizeletmennyiséget szabályozó rendszer zavara, gyógyszer nélkül csak nagyon kis százalékban gyógyítható a betegség. A nagy mennyiségű vizelet termelődésének megakadályozására kifejlesztett gyógyszerek orrspray vagy tabletta formájában elérhetők a kis betegek részére.

A sikeres gyógymód megválasztása és a gyermek lehető leggyorsabb gyógyulása érdekében a szülők minden esetben keressék fel a gyermek háziorvosát vagy annak beutalójával a nefrológus szakorvost vagy az országban mintegy 40 helyen működő Enuresis Központok valamelyikét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend