Hirdetés
10 hiba, amit az újdonsült szülők elkövetnek!

10 hiba, amit az újdonsült szülők elkövetnek!

Anyává és apává válni sosem egyszerű. Mindenki követ el hibákat, különösen kezdő szülőként. Íme a 10 leggyakoribb, amik nélkül könnyebb dolguk lenne!

Hirdetés
Hirdetés

1. Pánikolnak mindenen

Számos szülő reagálja túl az olyan fizikai megnyilvánulásokat, mint a köpködés, a hányás és egyebek, amit a baba csinál - és mivel anya és apa pánikolni kezd, a gyermek is átveszi ezt a szorongást. A szülők képesek a gyermek teljes első életévét végigidegeskedni apróságok miatt. Túl sok a székletürítése, vagy túl kevés? Túl sokat köpköd, túl sokat eszik vagy éppen nem eleget? Eleget sír vagy sem? Ezek az aggodalmak csak meggátolnak abban, hogy spontának legyünk és élvezzük a kisgyermek első évét. A babák sokkal ellenállóbbak, mint a szülők azt gondolják.

10 hiba, amit az újdonsült szülők elkövetnek!

2. Nem hagyják, hogy a gyermek kisírja magát

Azt gondoljuk, a szülő feladata, hogy ne hagyja a babát sírni - mert azt hisszük, ha sír, akkor bizonyosan rosszul csináltunk valamit és meg kell a dolgot oldanunk. Ám a kisgyermekek úgy „lettek tervezve”, hogy sírjanak. Akkor is sírhatnak, ha tökéletesen be vannak pelenkázva, meg vannak etetve és minden rendben körülöttük. A sírás hozzátartozik az életükhöz. Persze, ha a baba vigasztalhatatlanul sír egy órán át, valószínű, hogy valami baj van. Ha a sírás összefügg a lázzal, a hasfájással, a kiütésekkel, a hányással, bármilyen szokatlan fizikai problémával, azonnal hívjuk az orvost.

3. Felkeltik a babát enni

Hiba vagy félreértés? A szoptatott babák képesek - és tudniuk is kell - végigaludni az éjszakát, de a szülők körében gyakori az a tévedés, hogy az anyatej nem elegendő ahhoz, hogy egész éjjel kibírja vele a gyermek. Pedig lehetséges és hasznos is, ha a baba és az anya is végigalussza az éjszakát.

4. A köpködés és hányás félreértése

A lényeg a köpködés és a hányás esetében nem annak erőssége, hanem gyakorisága. Ha a baba gyomorvírus miatt hány, akkor azt 30-45 percenként meg fogja tenni, függetlenül attól, kapott-e enni. A köpködés azonban általában az etetéshez kapcsolódik.

5. Nem izzasztják ki a lázas babát

Minden - végbélben mért - magas láz, mely a baba életének első három hónapjában jelentkezik, életveszélyt jelenthet. Egyetlen kivétel az oltások utáni 24 órában jelentkező láz. A szülők általában csak azt érzik, hogy a gyermek teste meleg és adnak neki valamit. Ez azonban hiba, mert a csecsemő immunrendszere ilyenkor még nem képes egyedül megküzdeni a fertőzéssel. Ha melegnek érezzük a gyermek testét, mérjük meg a lázát, és ha az magas, azonnal hívjunk orvost.

6. Nem megfelelően szerelik fel a babaülést

Bármely újdonsült szülő megmondhatja, a gyerekülés beszerelése az autóba nem olyan egyszerű dolog. Ha kiválasztottuk a megfelelő ülést, sokszor egyszerűbb a boltban vagy már gyakorlott szülőktől tanácsot kérni a „beüzemelését” illetően. Gyakran rosszul rögzítik ugyanis az ülést, és ne feledjük, a kisgyermek élete múlhat a szakszerű rögzítésen.

10 hiba, amit az újdonsült szülők elkövetnek!

7. A szájápolást elhanyagolják

Sok újdonsült szülő elfeledkezik a baba fogairól, szájhigiéniájáról, és csak akkor jut eszébe, amikor már kicsit késő. Sosem lehet elég korán elkezdeni a szájápolást, az egészséges ápolási szokások kialakítását!  Ne adjunk a gyermeknek tejet este az ágyban, ha már egyszer kinőttek a fogai. Csak növeljük az esélyét annak, hogy szuvasodjanak. Töröljük le nedves gézzel a baba ínyét. Fogkefét már 1 éves kortól lehet használni. Fontos meggyőződni róla, hogy a baba elég fluoridot kap. A fluoridot természetes formában a vízben is megtaláljuk és segít a fogszuvasodás megelőzésében. Egyes városokban a csapvízben is van fluorid, de biztosra mehetünk, ha kiegészítők dolgában a fogorvosunkat kérdezzük.

8. Figyelmen kívül hagyják a házasságukat

Nagyon fontos a házasságot, az élettársi kapcsolatot is a helyén kezelni, amellett, hogy első gyermekünkkel foglalkozunk. Sajnos sok szülő hajlamos ezt figyelmen kívül hagyni. Bármilyen gyengeség, amely eddig fennállt a kapcsolatban, csak felnagyítódik, ha megszületik a baba. S miközben a gyermekre kell koncentrálni, valahogyan működnie kell a normális kapcsolatnak is. El kell felejteni azt a gyakori tévhitet, hogy nem vagyunk jó szülők, ha nem foglalkozunk állandóan a gyermekkel.

9. Sokat vitatkoznak a gyermek előtt

Az újdonsült szülők azt hiszik, hogy egy 3 hónapos gyermek nem fogja fel a vitákat, veszekedéseket. Ez nem igaz, még ő is képes érzékelni a feszültséget. Feltehetjük magunknak a kérdést, vajon félelmetes lehet-e ez számára, vagy éppen gyakoriak-e köztünk a viták. Mert ha így van, az nagyon nem előnyös. Természetes, hogy időnként minden kapcsolatban előfordulnak összezördülések. Ha pedig sokáig elnyomtuk őket, sajnos még hangsúlyosabban jönnek elő, de ezeket meg kell tanulni megfelelően kezelni!

10. Megbízhatatlan forrásból fogadnak el tanácsokat

Számos újdonsült szülő táplálkozik nem megfelelő forrásokból, ha tanácsra van szüksége. Körültekintőbbnek kell lenni és óvatosnak a javaslatokkal kapcsolatban, különösen, ha a baba egészsége a tét. Ha bármilyen kérdés felmerül, sokszor tanácsosabb az orvosunkhoz vagy a védőnőhöz fordulni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend