Hirdetés
Zseniális elme? Netán elmeháborodott?

Zseniális elme? Netán elmeháborodott?

A Kéri Szabolcs által vezetett kutatócsoportnak sikerült bebizonyítani a genetikai kapcsolatot a magas kreativitás és a pszichológiai problémák között. Egy génvariáns egyszerre lehet felelős a zsenialitásért és az elmezavarért is.

Hirdetés
Hirdetés

Egy gén, ami a pszichózis valószínűségét erősítheti, felelős lehet a kreativitásért is. A sokat emlegetett összefüggés, ami elválasztja a zsenit az őrülttől, úgy tűnik egy géntől függ, Neuregulin 1-nek hívják, és új kiindulópontot jelent a génkutatásban.

A magyar kutatók 200 önként jelentkezőt vontak be egy kísérletbe, olyan embereket, akik már többször bebizonyították kreatív gondolkodásukat. A kreatív emberekben van egy gén, ami egyben a pszichózis génje is - derült ki.

Azok érték el a kísérletben a legtöbb kreativitásért kapható pontot, akik magas pszichózis rizikófaktorral rendelkeznek. A Neuregulin 1 gént vizsgálva megállapították, hogy ez a gén az agy fejlődésében játszik szerepet, de módosulása elmezavart, gyenge memóriát is okozhat.

A kutatás eredményeként Kéri Szabolcs azt is kimutatta, hogy ennek a génnek pozitív hatása is van, mégpedig a nagyfokú kreativitás.

A magyar kutató legfontosabb újítása, hogy miként növeli a Neuregulin-gén a kreativitást. Továbbá meg van győződve arról, hogy biológiai kapcsolat áll fenn a zsenialitás és az őrült között, ahogy a festő Vincent van Gogh és a Nobel - díjas matematikus John Nash személyében manifesztálódott.

Forrás: Orientpress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend