Hirdetés
Zöld teával a tüdőrák ellen

Zöld teával a tüdőrák ellen

Kalifornia Egyetem Humán Táplálkozástani Központjának kísérletei szerint a zöld tea kivonat elpusztítja a tüdőrákot okozó sejteket, és akár új daganatellenes szerek kifejlesztésére is alkalmas lehet.

Hirdetés
Hirdetés

Azért még korai lenne arra számítani, hogy egy csésze zöld tea majd megfékezi a tüdőrákot. A kutatók eddig még nem embereken, csak kémcsövekben tesztelték a zöld tea kivonat emberi tüdőrák-sejtekre kifejtett hatását. A kutatást a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem Humán Táplálkozástani Központjának munkatársai végezték, Dr. Qing-Yi Lu vezetésével.

Lu és kollégái az emberi tüdőrák-sejteket tartalmazó mintákat koffeinmentes zöld tea kivonatokkal kezeltek. A sejteket 3 napon keresztül tartották a zöld teás oldatban. A zöld tea kivonat a ráksejteken belül megváltoztatta bizonyos fehérjék felépítését. A kezelés után a ráksejtek sokkal hajlamosabbá váltak arra, hogy összetapadjanak, mint hogy szétszóródjanak.

A zöld teában lévő antioxidánsok károsíthatják a rák sejtek fehérjéit, de még nem teljesen világos, hogy egy bizonyos antioxidáns felelős-e ezért a hatásért, vagy több antioxidáns együttesen.

Dr. Lu szerint lehetséges, hogy a zöld tea kivonatokra alapozva új tüdőrák ellenes készítményeket fejleszthetnek majd ki. A daganatellenes gyógyszerek egy része ugyanis ugyanazokat a fehérjéket célozza meg, amelyeket a laboratóriumi kísérletekben a zöld tea kivonat károsított.

Hirdetés
Hirdetés
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Hirdetés
Pirula Trend