Hirdetés
Zöld teával a szepszis ellen

Zöld teával a szepszis ellen

A zöld tea egyik legfőbb komponense elixír lehet a súlyos, bakteriális fertőzésre adott abnormális immunválasz miatt kialakuló szepszis ellen - állítják a Feinstein Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai. Dr. Haichao Wang munkatársaival több tucat kínai gyógynövény eredetű hatóanyag súlyos, bakteriális fertőzésre adott kóros immunválasz talaján kialakuló szepszis elleni hatékonyságát vizsgálta.

Hirdetés
Hirdetés

Azt tapasztalták, hogy a zöld tea egyik fontos alkotóeleme képes volt meggyógyítani a vizsgált egereket a halálos súlyosságú szepszisből.

A kutató munkatársaival korábban már felfedezett egy olyan fehérjét, a HMGB1-et, mely a szepszis végstádiumában jelenik meg. Keresni akartak egy olyan anyagot, mely megakadályozza ennek a fehérjének a megjelenését, melyről azt feltételezték, hogy elősegíti a halálos szepszis súlyosbodását.

A modern orvostudomány még mindig nem tud sokat tenni az egész szervezetet érintő, súlyos bakteriális fertőzéssel szemben. A legmodernebb kezelési módszerek ellenére a betegek felénél a kialakult szepszis halálos. A kutatók a zöld tea EGCG nevű hatóanyagát adtak szeptikus állapotú egereknek emberre vetítve 10 csupornyi tea mennyiségben. A kísérlet során az egerek túlélése 53 százalékos maradt abban a csoportban, amelyik nem kapott, viszont 82 százalékra javult abban, amelyik kapott.

"Klinikusként már annak is nagyon örülnénk, ha 5 százalékkal több beteget tudnánk megmenteni. Kísérletünk során azonban pusztán zöld tea segítségével 25 százalékos javulást tudtunk elérni az egereknél, ami egyenesen elképesztő. Reméljük, hogy a klinikai vizsgálatok során is hasonló eredményt fogunk tudni elérni" - mondta Dr. Wang.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend