Hirdetés
Óvjuk fogainkat

Óvjuk fogainkat

Íme öt meglepő dolog, amikről nem is hinnénk, hogy fogaink romlásához vezethetnek. Elsőként vegyük a nyelvpiercinget. Látszólag nagy a kísértés, hogy eljátszadozzunk a kis szegeccsel, felső fogsorunkhoz hozzányomva a kis fémgolyót. Ettől már kisebb hézagok, rések keletkezhetnek a fogak közt, a helyrehozásához szükséges fogszabályzó pedig több ezer dollárba is kerülhet - derül ki egy 26 éves nő tanulmányából.

Hirdetés
Hirdetés

A Buffalo Egyetem Fogászati Iskolájának fogszabályzási adjunktusa, Dr. Sawsan Tabbaa elmondta, a nyelvpiercingnek léteznek további lehetséges mellékhatásai is, melyek egyre gyakoribbá válnak: szájüregi vérzés, a fogak elhajlása, elcsorbulása, letöredezése, ínysérülések, és a legrosszabb esetben még agyi tályog (gennyes gócok) is kialakulhat.

SMS-ezés. A Chicagói Fogorvosi Társulat által megkérdezett öt fogorvosból négy szerint pácienseik rendszeresen SMS-eznek a vizsgálati székben ülve. A világ fogorvosainak fele szerint ez nehezíti a páciensekkel való kommunikációt, és hátráltatja a betegellátást. (Habár az SMS-ezgetés még nem szerepel a világ 5 legidegesítőbb viselkedése közt, mint a szemöldökszedegetés, melyhez a fogorvosi lámpát használják, a karfán való játszadozás, könyvek és magazinok olvasgatása a vizsgálat alatt, és a mobiltelefonálgatás.)

Körömrágás, vagy a ruhacímkék foggal való letépése, esetleg üvegkupakok eltávolítása szintén fogaink segítségével. Évtizedeken át tartó körömrágás után a chicagói John Meyernek 15 ezer dollárjába került, hogy fogait rendbehozassa. Dr. Jeffrey Weller, John fogorvosa elmondta: rossz szokása következtében páciense felső fogsora teljesen eldeformálódott. A fogorvos így emlékezett vissza: "fogainak alja csipkézett volt, akárcsak a körmei...".

Gyógyszerek. Néhány savkötő és a köhögés elleni cseppek annyi cukrot tartalmaznak (ha nem többet), mint a csokoládé, állítja a Chicago Fogászati Társaság. Míg a cukor általánosságban sem tesz jót a fogaknak, az igazi veszélyt az jelenti, hogy mennyi ideig tartózkodik a szánkban egy bizonyos édesség. Továbbá a csontritkulás megelőzésére és kezelésére használt gyógyszerek (úgynevezett biszfoszfonátok) is összefüggésbe hozhatóak az állkapocs-oszteonekrózis kialakulásának kockázatával, kismértékben növelik azt. Ez egy ritka betegség, de komoly gondokat tud okozni az állkapocscsontban, ezért ajánlatos jelezni a fogorvosunknak, ha ilyen gyógyszereket szedünk.

Evési rendellenességek. A Nemzetközi Étkezési Rendellenességek Egyesülete (National Eating Disorders Association) elmondása szerint a fogorvosok azonnal az élvonalban vannak, amikor az étkezésről van szó, hiszen a szájban történő elváltozások a leggyakoribb jelei ezeknek a betegségeknek. A bulémikus betegek 89 százalékának roncsolódottak a fogai, a gyakori hányás és táplálkozási hiányosságok következtében. A gyomorsav rideggé, törékennyé, gyengévé és áttetszővé teheti a fogakat. A fogak színe, formája és hosszúsága is megváltozhat, miként érzékenyebbé válhat a hőmérsékletre is.

A fogszuvasodást még a kiterjedt fogmosás vagy a hányást követő öblögetés is súlyosbíthatja.

Hirdetés
Hirdetés
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Hirdetés
Pirula Trend