Hirdetés

Vizsgadopping

A vizsgaidőszakkal járó stressz, az éjszakába nyúló tanulás, kialvatlanság megviseli a szervezetet. Sokan kávé, energiaitalok, agyi teljesítményfokozók segítségével próbálnak a túljutni a végeláthatatlannak tűnő anyagmennyiségen, pedig kiegyensúlyozott táplálkozással sokkal jobban növelhető szellemi teljesítőképességünk, mint az említett "dopping szerekkel".

Hirdetés
Hirdetés

A megfelelő agyműködéshez szüksége van a szervezetünknek B-vitaminokra, elsősorban a B1-re, B2-re, B6-ra, B12-re és folsavra.

A C-vitamin (aszkorbinsav) és az E-vitamin (tocopherol) kiemelt szerepet játszik a központi idegrendszer működésében. Ha ezekből a vitaminokból nem juttatunk eleget a szervezetünkbe, súlyos, visszafordíthatatlan neurológiai funkcionális zavarokkal kell számolnunk. Fokozzák az agyi tevékenységet egyes ásványi anyagok is pl: a vas, a magnézium, a cink, a kalcium és a vörösréz. A bór is fontos nyomelem, a legújabb kutatások szerint javítja a koncentrációs készséget, ugyanis aktiválja az agyban az "alfahullámokat", elsősorban dió és mogyorófélékben található meg. Nélkülözhetetlen ezenkívül a kolin - a lecitin alkotórésze és az inositol, amely a B-vitaminokhoz tartozik. Fogyasztásukkal javítható az agy teljesítőképessége. A kolin egyébként az acetylkolin nevű agyi hírvivő anyag egyik előanyaga, melyet régebben ezért "tanulódrognak" is neveztek. Az inositolra azért van szükségünk, hogy ez a "memóriaanyag" (az acetylkolin) és a szerotonin, egy másik közvetítőanyag aktívabban fejthessék ki hatásukat.

A leggyakrabban használt teljesítményfokozók

Koffein tartalmú italok: kávé, tea, energia italok
Használatuk testi függőséget nem, de lelki függőséget kialakíthat. Főként frissítő, álmosságot csökkentő hatásuk miatt fogyasztják.

Vizsgadopping

Hatásuk:

Kis mennyiségben pszichés tünetei az álmosság csökkenése, a közérzet javulása, szellemi felfrissülés; testi tünetként pulzusszám- és vérnyomás emelkedést okoz.

Nagy mennyiség fogyasztása esetén: szédülés, kézremegés, izgatottság, pulzusszám-, vérnyomás további emelkedése; pszichés tünetként álmatlanság, ingerlékenység léphet fel.

Túladagolás tünetei:
Szívritmuszavar, ájulás.

Elvonási tünetek:
A koffein megvonása a szervezettől fáradtsággal, levertséggel, depresszióval járhat.

Veszélyei:
A koffein hatására fellépő magasabb vérnyomás agyi traumához illetve szívinfarktushoz is vezethet. Hosszabb idejű használat után keringési zavarok, a szív rendellenes működése is felléphet, de álmatlanságot, különböző gyomorpanaszokat is okozhat.

Nyugtatók, szorongásoldók
Használatuk komoly testi és lelki függőséghez vezethet. Folyamatos fogyasztásuk mellett a szervezet egyre nagyobb mennyiséget igényel, hatásukra látszólag megszűnnek a használó tesi és lelki problémái.

Vizsgadopping

Hatásuk:
Kis mennyiségben a testi-, és a szexuális aktivitás csökkenését, a reflexek lassulását, a testi fájdalmak múlását eredményezi; melyekhez pszichés tünetként a lelki fájdalom csökkenése, az eufória, az agresszió-, a szégyenérzet-, és a bűntudat csökkenése járul.

Nagy mennyiség esetén szűk pupillák, további fájdalom csökkenés, koordinációs zavarok, nehezen vagy egyáltalán nem érthető beszéd, gyengeség illetve csökkenő szívműkodés léphetnek fel. Ezeket a testi tüneteket pszichés tünetként figyelem-, és memóriazavar, váltakozó hangulat, félelemérzet csökkenés kíséri.

MEMÓRIAROMBOLÓK

alkohol, dohányzás, gyógyszerfüggőség (altatók, nyugtatók), a pajzsmirigy rendellenes működése (alulműködés), az agyi erek meszesedése, rossz vérellátása, tartós és intenzív stressz, álmatlanság, alvászavarok, depresszió, vitamin és nyomelemhiányos táplálkozás, alacsony vércukorszint, fizikai aktivitás hiánya

AGYSERKENTŐK

lecitin, fokhagyma, gingzen, vitaminok és nyomelemek (Bvitaminok, Mg, Zn, Se, licopin, Q10 vitamin), telítetlen zsírsavak, glükóz

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend