Hirdetés
Veszélyes vitaminok

Veszélyes vitaminok

Kerülniük kell a rákos betegeknek a vitaminokat, azok ugyanis csökkenthetik a kezelés hatékonyságát - figyelmeztetnek amerikai kutatók. Az E-vitaminban és a béta karotinban található antioxidánsok ugyanis blokkolhatják a sugárkezelés és a kemoterápia hatásmechanizmusát.

Hirdetés
Hirdetés

A sugárkezelés és a kemoterápia azáltal pusztítja el a rákos sejteket, hogy elősegíti az úgynevezett szabadgyökök létrejöttét - ezek a pusztító molekulák károsítják a DNS-t és a fehérjéket.

Az antioxidánsok azonban megkötik a szabadgyököket - ez általában jó a szervezet számára. Ám az olyan vitamin-kiegészítők, mint az E-vitamin és a béta karotin, a rákos betegek számára káros, hiszen csökkentheti a kezelés hatékonyságát - figyelmeztetnek amerikai kutatók.

Erre egy sor bizonyítékot találtak a San Diegó-i Naval Medical Centre-ben dolgozó kutatók Brian Alwenda vezetésével.

Véletlenszerűen ellenőrizték három, a sugárkezelés hatékonyságával foglalkozó kutatás eredményeit. Az egyikből egyértelműen kiderült, hogy az antioxidáns-kiegészítők összekapcsolhatóak a betegek túlélési arányaival.

A kemoterápiás kezelések eredményességét vizsgáló kutatások ugyan nem hozták összefüggésbe az antioxidánsokat a túlélési esélyekkel, ám ez nem jelent semmit, mert a kutatók szerint egyetlen vizsgálat sem volt olyan átfogó, hogy bizonyító erejű legyen e kérdésben.

Veszélyes vitaminok

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend