Hirdetés
Veszélyes gyomorégés

Veszélyes gyomorégés

Habár a gyomorégés elleni gyógyszerek segíthetnek legyűrni egy-egy fűszeres, nehéz ételt, egy sor tanulmány szerint komoly mellékhatásokkal járhatnak, és használatuk óvatosságot igényel. Bár a protonpumpa-gátló, avagy PPI gyógyszerek jótékony hatása ismert, egyes felmérések szerint a menopauza alatti és utáni használatuk csonttörésekhez, más esetekben bakteriális fertőzésekhez vezethet.

Hirdetés
Hirdetés

Az Egyesült Államokban évente közel 113 millió receptet írnak föl PPI gyógyszerekre, ezzel több, mint 13.9 milliárd dolláros forgalmat generálva, ami a harmadik legnagyobb darabszámban eladott gyógyszerkategória.

Gyakran a közismert gyomorrontásra is ezt használják. Dr. Mitchell Katz - San Francisco közgyógyászati hivatalának orvosa - kiemelte: "Igen, a PPI gyógyszerek enyhítik az emésztési zavarok tüneteit, de a kérdés az, hogy milyen áron." Egy nyolc éven át tartó felmérés szerint azon 50 és 79 éves kor közötti nők esetében - akik rendszeresen szedtek ilyen gyógyszereket - jelentősen megnőtt a gerinc- és csuklótörés kockázata. Egy másik elemzés a PPI gyógyszerek szedése és a bakteriális fertőzés okozta hasmenés kialakulása között fedezett fel párhuzamot.

Mindenesetre alapvető irányelvként fogalmazható meg, hogy a gyógyszerek helytelen és túlzott alkalmazása könnyen visszaüthet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend