Hirdetés
Vadkendert receptre - Valóban gyógyít a kannabis?

Vadkendert receptre - Valóban gyógyít a kannabis?

Évezredek tapasztalata támasztja alá a kannabisz széleskörű orvosi hatásait. Azonban a tudatmódosító képesség, valamint a rászokás és a mellékhatások veszélye eltántorítja a modern gyógyászatot a marihuána kritikátlan alkalmazásától.

Hirdetés
Hirdetés

Nemrégiben jelent meg a hír, mely szerint a vadkender egyik nem-tudatmódosító hatóanyaga, a kannabidiol hatékony lehet a pattanások és egyéb gyulladásos bőrtünetek kezelésében. A Debreceni Egyetem kutatói messze nem az elsők, akik felfedezték a kannabis áldásos hatásait, hiszen már évezredek óta gyógyító tulajdonságot tulajdonítanak neki különböző kultúrák. Ennek ellenére a modern orvostudományban vita tárgyát képezi a szer használata.

Vadkendert receptre - Valóban gyógyít a kannabis?

A vita alapjul az szolgál, hogy a kannabisz hosszú távú fogyasztásának biztonságossága és hatékonysága nem kellőképpen alátámasztott. Miközben az említett országokban a kannabiszt különböző alkalmazási körökben – elsősorban a kemoterápia során fellépő hányás és hányinger csökkentésére, étvágynövelőként, az AIDS tüneteinek enyhítésére, valamint a krónikus fájdalmak és izomgörcsök kezelésére – legálisan felírhatják az orvosok, nem világos, mekkora kockázattal léphetnek fel a hosszú távú mellékhatások. A biztonságossági aggályok főleg a kognitív- és memóriaproblémákat, illetve a függőség kialakulását érintik.

A teljes cikk az origo.hu oldalán olvasható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend