Hirdetés
Üveg vagy műanyag?

Üveg vagy műanyag?

Az alkoholos italokat sokkal gyakrabban kellene műanyag pohárban és palackban felszolgálni, hogy csökkentsük azoknak az erőszakos cselekedetek által okozott sérüléseknek a mértékét, amelyeket roncsolt üveggel követnek el. Dr. Alastdair Forsyth Glasgow-i erőszakkutató szerint az üveg fegyverként való használatának végképp gátat kell szabni.

Hirdetés
Hirdetés

Javasolja, hogy a forgalmazók a bárokban és szórakozóhelyeken műanyagra cseréljék termékeik csomagolását.

Egyesek évente 100 millió fontra becsülik az üveg által elkövetett erőszak összköltségét, mely magában foglalja az egészségügyi, a rendőrségi és a bírósági költségeket. Az iparág nemrég bevezette a törés esetén apró szilánkokra törő üvegpoharakat, de további lépésekre lenne szükség.

"A tejet általában papírdobozban, az üdítőket műanyagban lehet megvásárolni, a forró italokat kerámiában kapjuk. Az egyetlen italfajta, amit még mindig üvegpohárban szolgálnak fel és üvegpalackban adnak el, az alkohol. Ez pedig az egyetlen ital, amely összefüggésben áll a balesetek kockázatának növekedésével és az erőszakkal" - mondta Dr. Forsyth a londoni World Safety Conference-en.

Ha az ember megfogja pl. egy sörös üveg nyakát és valahogyan letöri az alját, olyan tökéletes támadófegyverré alakíthatja, amely a kés szerepét tölti be.

2009-ben három Lancashire-i városban próbálták ki, hogy polikarbonát üvegekben szolgáltak fel. Miközben az erőszakos incidensek száma nem, a sérülések száma jelentősen csökkent. Jonathan Shepherd professzor, a Cardiff Egyetem Erőszak és Társadalom Kutatócsoport tagja szerint nem szükséges a teljes betiltás, inkább a forró pontokra kellene koncentrálni, ahol a legtöbb erőszakos eset előfordul. "Az éttermekben és külvárosi kocsmákban nincs gond, inkább a központban lévő szórakozóhelyekre és a környező utcákra jellemző ez a helyzet" - mondta Dr. Forsyth.

Jeremy Beadles, a Bor és Szeszes Ital Kereskedelmi Szövetség ügyvezetője szerint az üvegpalackok kivonása a forgalomból a boltok, éttermek és a fogyasztók életére is hatással lenne, anélkül, hogy megoldaná a problémát.

"Az iparág már tett lépéseket törhetetlen üveg vagy műanyag használatára a magasabb kockázattal járó helyeken, és folyamatos az együttműködés a rendőrséggel és a minisztériummal a biztonság növelésének érdekében" - tette hozzá Dr. Forsyth.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend