Hirdetés
Utazási trombózis!

Utazási trombózis!

A hosszabb utazások – különösen repülőn – hajlamossá tehetnek a mélyvénás trombózisra. Hogy mekkora rizikóval kell számolnunk, és hogyan előzhetjük meg a bajt, azt dr. Szeberin Zoltán, a Semmelweis Egyetem Érsebészeti Klinikájának érsebész adjunktusa segítségével foglaltuk össze.

Hirdetés
Hirdetés

A mélyvénás trombózis leggyakrabban a lábat érinti, de előfordulhat a karban vagy a kismedence vénáiban is. A trombus egy vérrög, amely az érpálya valamelyik szakaszán keletkezik, és ott megtapad.

Trombózis és embólia

Jellemző tünet lehet, hogy a végtag vastagabb az ellenoldalinál, meleg tapintású, sötétebb, enyhén lilás elszíneződésű, nyomásérzékeny, és mozgatásra feszülő fájdalom jelenik meg benne. Ám előfordul, hogy a trombózis kevésbé jellegzetes tünetekkel jelentkezik, például a duzzanattal vagy fáradtságérzéssel, amely a láb felpolcolásával megszűnik. Ha nem figyelünk fel a tünetekre, könnyen bekövetkezhet a mélyvénás trombózis legnagyobb veszélye, a tüdőembólia. A trombusból leválhat egy rög – amelyet immár embólusnak hívunk –, ami a vérárammal a tüdőbe jutva elzárhatja annak egyik erét. A mögöttes területen rendszerint elhal a tüdőszövet, és tüdőinfarktus keletkezik. Erre nehézlégzés, mellkasi szúró fájdalom, néha láz, esetleg vérköpés figyelmeztethet, de lehet tünetmentes is. Gyakran perceken belül halált okoz.

A kockázat

Hosszú utazások alatt a láb lógatása, az izomműködés hiánya miatt fokozott trombózisveszélynek vagyunk kitéve. Ez az autó-, a busz- vagy a vonatútra éppúgy vonatkozik. A repülőút további rizikóval jár, hiszen a szűk ülések összenyomják, megtörik a térd vénáit, ezért a lábszárak visszereiben lelassul a vér áramlása. A gépen uralkodó alacsony légnyomás olyan anyagok felszabadulását segíti elő az érfalban, amely a vér pangását okozza. Ráadásul a fedélzeten száraz a levegő, alacsony a páratartalom, ami kiszáradást és végső soron a vér besűrűsödését eredményezheti.

Egy egészséges ember számára egy 4-6 órás út önmagában is enyhe kockázatot jelent. Ám a terhesség, az idős kor, a visszérbetegség, a dohányzás, a fogamzásgátlók vagy egyéb hormonkészítmények szedése tovább növeli a rizikót. Kifejezetten veszélyes lehet a hosszú út azok számára, akiknek már volt trombózisuk vagy súlyos szívbetegségben szenvednek.

A megelőzés

A hosszabb utak alatt félóránként mozgassuk meg körkörösen, le és fel a lábfejünket, erőteljesen hajlítsuk be többször a lábujjainkat (azaz csináljunk „macskakarmot”), húzzuk fel a térdünket. Ha lehet, időnként keljünk fel, tegyünk néhány lépést. Igyunk óránként legalább 2 deci (alkoholmentes) folyadékot! Viseljünk megfelelő kompressziós zoknit vagy rugalmas pólyát. Ezt a patikákban is beszerezhetjük – kérjük gyógyszerészünk tanácsát!

A gyógyszeres megelőzés elrendelése orvosi feladat. Hosszú út előtt keressük fel orvosunkat!


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend