Hirdetés
"Úgy megizzadok, mintha edzésről jönnék" - A pszichológus válaszol

"Úgy megizzadok, mintha edzésről jönnék" - A pszichológus válaszol

Tamás rettenetesen izzad, ha stresszhelyzettel szembesül. Mivel nagyon kellemetlen számára ez a túlzott verejtékezés, ezért a Patika Tükör pszichológusához, Bácskai Máriához fordult tanácsért.

Hirdetés
Hirdetés

"Kedves Mária!

Sokszor előfordul velem, hogy stresszhelyzetben nagyon megizzadok, ilyenkor vizes foltok jelennek meg az ingemen. A tárgyalásokról általában úgy jövök ki, mint más az edzésről. Nagyon kellemetlen, de nem tudok tenni ellene, ha csak rágondolok, azonnal elkezd folyni rólam a víz. Van erre valamilyen gyógyszer?
(Kálmán Tamás)"

Kedves Tamás!

Először is tisztázni kellene, hogy Önnél pontosan mi okozza a fokozott izzadást. A verejték az izzadásmirigyekből származik, melynek a testhőmérséklet szabályozása a célja. Naponta normálisan fél litert izzadunk, de ez meg sem látszik a bőrünkön, ennél több verejték akkor keletkezik, ha belső hőmérsékletünk felemelkedik, sport közben, betegség, vagy hormonváltozás miatt. A legtöbb ekrin verejtékmirigy a tenyéren, a talpon, az arcon és a hajas fejbőr tövénél található, ezek váladéka színtelen, szagtalan, vízszerű. A nemi szerveknél, az emlőnél, a hónaljban apokrin mirigyek találhatóak, melyek hormonális szabályozásúak, váladékuk lúgos kémhatású, ha nem mossuk le, kellemetlen szagot áraszthat.

Bizonyos életszakaszokban többet izzadunk, a nők például a változókorban, a menstruáció, a várandósság alatt, de az értágító hatású szerek – kávé, alkohol, csípős ételek – is fokozhatják a verejtékezést. A magyar népesség 1-2 százaléka szenved hiperhidrózisban (fokozott izzadás), melyet genetikai öröklés, hormonális, hematológiai betegség, klimax, cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés okozhat – ezeket kezelni kell.

Tamás! Ahogyan írja, a sok verejték Önnek is gondot okoz a mindennapi életben, már egy egyszerű kézfogás is „ciki”. Nehezíti a helyzetet, hogy a stresszes szituációk, a lámpaláz – tárgyalás, vizsga – fokozza az izzadást, ezzel tetézve az amúgy sem kellemes állapotot. Egy idő után szorongás alakulhat ki, éppen ezért a hiperhidrózisban szenvedők sokszor kerülik az éles helyzeteket, inkább csendben, elbújva dolgoznak egyedül. Azt javaslom Önnek, hogy próbálja csökkenteni a szorongást, tanuljon meg relaxálni, vegyen részt autogén tréningen.

Egy-egy tárgyalás előtt végezzen légzési gyakorlatokat, engedje le a vállát, álljon egyenesen, legyen magabiztos, ne tördelje a kezét, és amennyire lehet, vegyen fel nyugalmi testhelyzetet. Biztosan megnyugtatja a tudat, ha mindig van Önnél váltóruha, és lehetőség szerint tusoljon le naponta többször is. Szaunázzon, szőrtelenítsen, kerülje a műszálas öltözéket, jól szellőző, pamut ruházatot válasszon. Hónaljához betehet patikákban kapható izzadságszívó párnácskát. Akár a háziorvos is írhat fel ecsetelőket, spray-ket, kenőcsöket, szájon át szedhető szereket, ezeket alkalom adtán bevetheti, és elgondolkodhat a hónaljban végzett botoxkezelésen is. Ha kiderül, hogy fokozott izzadásnak kizárólag a szorongás az oka, az autogén tréning mellett a gyógyszeres kezelés (antidepresszáns) segíthet.

Bácskai Mária
pszichiáter
Mobil: 06 (30) 212-5510

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend