Hirdetés
Több alvásra lenne szükségük az orvosoknak

Több alvásra lenne szükségük az orvosoknak

Egy nemrég végzett felmérés eredményei szerint az orvosok általában nem jutnak elegendő alváshoz, így nem pihenik ki magukat megfelelően, ezzel pedig munkahelyi teljesítményük és munkakedvük is csökken.

Hirdetés
Hirdetés

Az Amerikai Belgyógyászok Alváskutató Intézetének (ACCP-SI) felmérésében részt vevő orvosok saját bevallásuk szerint szinte soha nem alszanak annyit, amennyi az optimális teljesítményükhöz szükséges lenne. Az eredmények szerint az orvosok több koffeint fogyasztanak, mint az átlagemberek, de általános egészségi állapotuk is jobb.

"Az ügyeletben töltött órák alatt az ember lassan leszokik az alvásról. Vannak orvosok, akik azt hiszik, kevés alvás is elég nekik, sőt olyanok is, akik képesek akár huzamosabb ideig is nem aludni - nyilatkozta Dr. Barbara Phillips, az ACCP-SI igazgatója. - Előbb-utóbb azonban nekik is rá kell döbbenniük, hogy ezt nem lehet hosszú távon büntetlenül csinálni. Az alvás hiánya az orvosnak és a páciensnek egyaránt árt."

A mostani, internetes felmérés során az ACCP-SI kutatói 5000 amerikai orvost kérdeztek meg alvási szokásaikról és arról, miként hat ez a munkájukra. A megkérdezett orvosok 70 százalékának saját bevallása szerint legalább 7 óra alvásra van/volna szüksége, ennek ellenére sokan sokszor hat órát sem tudnak pihenni. Az orvosok szerint ez a fajta munka nem teszi lehetővé, hogy kipihenjék magukat. Az ebben a szakmában dolgozók gyakran küzdenek alvási problémákkal, és 21.8 százalékuk saját bevallása szerint néha még fáradtabb reggel, mint amikor lefeküdt.

A megkérdezettek szerint az alvási gondok és az alvás hiánya nem hat ki közvetlenül a munkájuk minőségére.

A koffeinfogyasztás általában jóval magasabb volt az orvosok közt, mint az átlagembereknél. A megkérdezettek 93 százaléka saját bevallása szerint naponta legalább egy (de maximum három) koffeintartalmú italt fogyaszt.

Az orvosok emellett általában jobb egészségnek örvendenek, mint a többi ember, ugyanis egészségtudatosan táplálkoznak és élnek. "Bár az alvási szokásaink tényleg nem követendőek, általánosságban elmondható, hogy az orvosok egészségesebbek, mint a többi ember. Az orvosok közt ugyanis nagyon kevés dohányos, kórosan kövér vagy lusta embert találunk" - nyilatkozta Dr. Rochelle Goldberg, az intézet munkatársa.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend