Hirdetés
Tintahalak "segíthetnek" csonttörésnél

Tintahalak "segíthetnek" csonttörésnél

Új-zélandi kutatók tintahalak csontjából nyertek ki olyan anyagot, mely segíthet az emberi csonttörések gyógyításában.

Hirdetés
Hirdetés

Vérzéscsillapító és hegképző tulajdonságai vannak annak a kocsonyás anyagnak, amely tintahalak csontjából nyerhető és áttörést jelenthet az emberi csonttörések gyógyításában. Az új-zélandi Otagói Egyetem kémiai fakultásán módosították a tintahalak csontjából, rákfélék páncéljából kivont kitozánt - az ízeltlábúak kitinjének rokonát -, egy biológiailag lebomló, nitrogéntartalmú fehérjerostot.

"Ez lehet a gyógyító zselatinok Szent Grálja. Ez a kocsonyás anyag csökkentheti számos sebészeti beavatkozás komplikációinak kockázatát, különösen az orrüregi műtétekét" - fogalmazott a New Zealand Herald című lapnak Brian Robinson, a kutatás vezetője.

A zselatin nem mérgező, véralvadásgátló hatású, a műtőkbe különleges "instant" kiszerelésben kerülhet. Két összetevőjét az orvos közvetlenül a használat előtt keverheti össze. Az anyag a törések, vágások helyén ragadós, sűrű bevonatot képez, majd nagyjából két nap leforgása alatt távozik a páciens szervezetéből. Jelenleg a módosított kitozinos kísérletek túl vannak az állatkísérleti szakaszon, a szakemberek most a humántesztek előtt állnak.Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend