Hirdetés
Testünk újabb elemét fedezték fel!

Testünk újabb elemét fedezték fel!

Az emberek évszázadok óta tanulmányozzák testüket, megpróbálják azonosítani alkotóelemeit és azok működését, kölcsönhatásait. Az emberi térdben azonban egyetlen apró rész eddig úgy látszik elkerülte a kutatók figyelmét.

2013.11.11
Hirdetés
Hirdetés

A belga kutatók elsőként írták le a térdben elhelyezkedő új ínszalagot, amelynek az anterolaterális ligamentum (ALL) nevet adták. A kutatók 41 cadaver (holttestből származó) térdet vetettek alá alapos vizsgálatnak, és egy kivételével mindegyikben azonosították az új ínszalagot. 1879-ben egy francia sebész már utalt a létezésére, mostanáig azonban nem sikerült bizonyítani és teljesen leírni.

Testünk újabb elemét fedezték fel!

„Elsőként jellemezzük pontos képekkel és leírásokkal az anatómiai elemet, ami nagymértékben különbözik a múltban megjelent bizonytalan leírásoktól” – nyilatkozta az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájának márciusban megrendezett chicagói konferenciáján bemutatott tanulmány társszerzője, Dr. Steven Claes, a Löweni Egyetem ortopéd sebésze. „Kutatásunk egyedisége azonban nem csak abban rejlik, hogy egyszer és mindenkorra azonosítottuk ezt a struktúrát, hanem az, hogy a funkcióját is kiderítettük.

Időnként, amikor az emberekben megsérül az elülső keresztszalag (ligamentum cruciatum anterius (ACL), úgynevezett „pivot shift” következik be, amikor a térd bizonyos irányba mozdítva enged. A  Journal of Anatomy októberi számában megjelent egyik új tanulmány szerint ezt a "pivot shiftet" az ALL ínszalagot ért sérülés okozhatja, amely az alsó lábszár két csontjának egyike, a sípcsont forgását kontrollálja.

A „pivot shift” egyik típusa együtt jár az ALL léziójával. Claes szerint ha a léziót nem veszik észre vagy nem kezelik, az tartós instabilitást okozhat hagyományos ACL műtét után a rendkívül instabil esetekben.

Claes arra kérdésre, hogy vajon miért nem találták meg eddig ezt az ínszalagot azt válaszolta, hogy nem tudja pontosan, de valószínűleg a gyenge boncolási technikák, vagy az ínszalag idősebb holttestekben tapasztalható lebomlása magyarázhatja a késői felfedezést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend