Hirdetés
Termékteszt: valóban egészséges a műzliszelet?

Termékteszt: valóban egészséges a műzliszelet?

Táplálkozástani szempontból megközelítve a müzli, jó esetben a müzliszelet is természetes összetevőket tartalmazó, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étel, amely csak csekély mértékben (vagy egyáltalán nem) tartalmaz hozzáadott cukrot és egyéb mesterséges anyagot (aroma, tartósítószer stb.). Ebből kiindulva a müzliszeleteket sokan az egészséges táplálkozással azonosítják.

Hirdetés
Hirdetés

A Tudatos Vásárlók Egyesülete utánajárt ennek a feltételezésnek, a piacon kapható 6 legnépszerűbb terméket tesztelte táplálkozástudományi szakértő segítségével a gabona és cukor aránya, az összetétel, a hozzáadott adalékanyagok és a tájékoztatás szempontjából.

A teszt során bebizonyosodott, hogy a vannak ugyan előnyeik, de táplálkozásbiológiailag a piacon lévő termékek a legtöbb esetben nagyon távol állnak az elvárható értéktől. Főleg extrudált gabonapelyhekből, cukorszirupból (fruktóz-glükóz szirup, kukoricaszörp stb.), aszalt és fagyasztva szárított gyümölcsökből, olajos magvakból és egyéb hozzáadott adalékanyagokból készülnek. A hozzáadott cukor, csokoládé, puffasztott gabonák nemcsak rontják az értéküket, de a tápanyagarányt is megváltoztatják – főleg a cukrok és a zsír javára.

A 6 müzliszelet közül 2 termék közelít az egészséges kategóriához, bár a legelőnyösebb összetétel a kettő keveréke lenne. A Cerbona piros gyümölcsös cukormentességével, a Nestlé epres müzliszelet pedig a teljes kiőrlésű gabonák magas aránya miatt szerepelt az elsők között. A legrosszabb eredményt a Challenger és a Fit müzliszeletek érték el, mert több cukrot vagy cukorszirupot tartalmaztak, mint gabonát, összetételükben nem volt semmi kiemelkedő, illetve még a tájékoztatás is hiányos volt az esetükben. Két termék is (Ceretem, Fit) tartalmazott hidrogénezett vagy keményített zsiradékot, amelyek magas transzzsírsav-tartalommal rendelkeznek. Ezek a zsírsavak összefüggésben vannak a szívbetegségek, cukorbetegség, elhízás és koleszterinanyagcsere-betegségek kialakulásával, nem illenek egy, az egészséges táplálkozással azonosított termék összetevői közé.

Termékteszt: valóban egészséges a műzliszelet?

Összességében elmondható, hogy bár a piacon lévő termékek között nagy különbségek vannak, a legjobbaknak is lenne hová fejlődni. Ideális az lenne, ha ezek a termékek legalább fele arányban teljes kiőrlésű gabonát, kevés hozzáadott cukrot és zsírt, valamint valódi, szárított gyümölcsöket és minimális adalékanyagot tartalmaznának, hiszen technológiailag ez kivitelezhető lenne.

A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés ITT érhető el!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend