Hirdetés
Ételmérgezések - kerüljük el!

Ételmérgezések - kerüljük el!

Melyek azok a leggyakrabban előforduló ételmérgezések, amelyeket kis odafigyeléssel elkerülhetnénk?

Hirdetés
Hirdetés

Szalmonella

A legtöbb hasmenés esetében nem szükséges egyből orvoshoz fordulnunk. Ám ha tömeges megbetegedésről van szó, ha táborban vagy családi cukrászdázás után, esetleg nyers tojás vagy baromfihús fogyasztását követően masszív, nehezen múló hasmenés jelentkezik, gyanakodjunk szalmonellafertőzésre! Ez nagyon híg, vizes, bűzös széklet ürítésével jár, amit erős hasi görcsök, hőemelkedés, láz, étvágytalanság és gyengeség kísérhet. Ilyenkor mindenképpen forduljunk orvoshoz! Széklettenyésztésre is szükség van, amit az ÁNTSZ végez - ennek elsősorban nem terápiás, hanem járványügyi jelentősége van. Ha valóban szalmonellafertőzésről van szó, akkor a járványügyi osztály megteszi a megfelelő lépéseket és megadja a szükséges tájékoztatást.

Ne szedjünk magunktól antibiotikumot! Ha így teszünk, csupán megnöveljük az esélyét annak, hogy szalmonellahordozók leszünk további fél-egy évig, és másokat is veszélyeztetünk a vírus rendszeres ürítésével. Az "antibiotikum-tilalom" bármilyen más, vírusos hasmenésnél is érvényes: a szer a normál bélbaktériumokat is kiirtja! Csak az orvos javaslatára kezdjünk antibiotikus kezelést akkor, ha a tünetek nem akarnak spontán javulni, drámaiak, masszívak. Ha mindehhez magas láz is társul, és nem sikerül a beteg rehidrálása - azaz a folyadékpótlás -, akkor kórházi kezelésre van szükség.

Botulizmus

Ezt a betegséget egy rendkívül ellenálló baktérium, a Clostridium botulinum okozza, amely a természetben - elsősorban a talajban - gyakran előfordul. A baktérium az élelmiszerek belsejében, oxigénmentes környezetben termeli igen erős méreganyagát. Hazánkban elsősorban a házi készítésű sertéshús-készítmények (a disznósajt, a hurka, a kolbász) jelenthetnek veszélyt, de házi tartósítású zöldség és tenger gyümölcsei is okoztak már ilyen fertőzést.

A fertőzés a baktérium által termelt méreganyagot tartalmazó élelmiszer elfogyasztása után többnyire 12-36 órával jelentkeznek a panaszok. Idegrendszeri tünet a látászavar (kettős látás, kancsalság), a szájszárazság, majd a nyelési és beszédképzési nehézség, a koordinációs zavar, a kifejezéstelen arc, később a légzési nehézség. Az esetek 10 százaléka légzésbénulás okozta halálozással végződik! A kezdeti tünetek észlelésekor forduljunk orvoshoz! Emésztőrendszeri tünet is figyelmeztethet, bár ezek a panaszok - hányinger, hányás, hasmenés vagy ritkán székrekedés - nem annyira jellegzetesek.

Fontos tudnunk, hogy a méreganyag tartós hőkezelés hatására elveszti mérgező tulajdonságát, ezért lehetőleg ne fogyasszuk az említett élelmiszereket nyersen!

Liszteriózis

A liszteriózis olyan, nagyon ritkán előforduló betegség, amely elsősorban a várandós nőket és a fertőzésekre fogékony csoportokat - a gyermekeket, az időseket, a betegeket - veszélyezteti. A fertőzésért a Lysteria monocytogenes baktérium felelős, amely gyakran előfordul a környezetünkben, és az élelmiszerekkel kerülhet a szervezetünkbe. Megbetegedést azonban csak akkor okoz, ha az élelmiszerben elszaporodott, például ha túl sokáig tároltuk a hűtőszekrényben.

A fertőzés egészséges felnőtteknél általában csupán enyhe hasmenést okoz, amely magától rendeződik. A veszélyeztetett személyeknél azonban súlyos következményekkel is járhat: agyhártyagyulladást, általános vérmérgezést is okozhat, terhesség esetén pedig vetéléshez, halvaszületéshez vagy az újszülött fertőzéséhez vezethet!

Hogy elkerüljük a baktérium élelmiszerbe kerülését, mossunk gyakran kezet, különösen, ha előtte állatot simogattunk, vagy nyers élelmiszer-alapanyagokkal dolgoztunk. A fogyasztásra kész élelmiszerhez csak tiszta kézzel nyúljunk, gyakran és alaposan tisztítsuk meg a hűtőszekrényt és a konyhapultot!

A baktérium elszaporodását megelőzendő ne tároljuk sokáig az élelmiszereket, fogyasztás előtt forraljuk fel a főtt ételeket, hűtőnk hőmérsékletét pedig tartsuk 5 fok alatt!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend