Hirdetés
Szuperbanán javíthat milliók egészségén

Szuperbanán javíthat milliók egészségén

Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin szintjét - jelentették be hétfőn ausztrál kutatók.

2014.06.17
Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan elkezdik az új növény klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban - tudósított a The Daily Telegraph. A tudósok azt tervezik, a különleges banánt 2020-tól Ugandában termeszthetik.

Az új variánst kifejlesztő Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói - akiknek munkáját a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta - azt remélik, hogy év végére döntő eredmények lesznek a kezükben.

Szuperbanán javíthat milliók egészségén

A kelet-afrikai főzőbanán a térség jellemző tápláléka, azonban bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból igen kevés van benne - mondta James Dale, a kutatás vezetője.

Az A-vitamin hiánya következtében évente körülbelül 650-700 ezer gyermek hal meg, és legalább 300 ezren megvakulnak - tette hozzá Dale. A vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is. A szakemberek úgy vélték, a probléma enyhítésének legjobb módja alapvető élelmiszerük "feljavítása".

A génmódosított banán kívülről nem változott, húsa azonban narancsszínű, de Dale szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz. Ugandában már 2010 óta folynak az új variáns mezőgazdasági tesztjei.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend