Hirdetés
Szennyező gázok

Szennyező gázok

Légkörkutatók arra figyelmeztetnek, hogy a műtétek során érzéstelenítéshez használt anesztetikus gázok nagy szerepet játszanak a földi légkör globális felmelegedésében. A műtéti érzéstelenítő gázok legalább annyira károsak a környezetre, mint egy fagyasztó, mégsem sorolják őket az olyan üvegházhatást okozó gázok köze, mint a szén-dioxid, a fagyasztó- vagy nevetőgázok.

Hirdetés
Hirdetés

A Koppenhágai Egyetem kutatói és a NASA tudósai azt számolták ki, hogy egy kilogramm érzéstelenítőgáz ugyanolyan mértékben befolyásolja a klímát, mint 1620 kilogramm szén-dioxid. "Három különböző fajta műtéti érzéstelenítéshez használt gázt vizsgáltunk, és arra jutottunk, hogy a gázok nem egyforma mértékben károsak a környezetre" - mondja Ole John Nielsen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa.

Mindhárom vizsgált érzéstelenítőgáz rosszabb eredményeket mutatott, mint a szén-dioxid. Még a legenyhébbek is, mint az izoflurán és a szevoflurán 210-szer, illetve 510-szer ártalmasabb a széndioxidnál, de a legártalmasabb gáz, a deszflurán 1620-szor nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint a CO2, magyarázta Nielsen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend