Hirdetés
Szemszínváltozást okozott a vírus

Szemszínváltozást okozott a vírus

Kékről zöldre változott az írisze dr. Ian Croziernek, az ebola egyik túlélőjének. Az orvos, aki nagy szerencsével élte túl a betegséget, hónapokkal a kórházból való elbocsátása után tapasztalt szempanaszokat, és egyik reggel a tükörbe nézve döbbenten tapasztalta, hogy a bal szemének színe megváltozott.

Hirdetés
Hirdetés

Ian Crozier ebolás betegek kezelése közben tavaly szeptemberben fertőződött meg a vírussal Sierra Leonéban. Titokban hazaszállították az Egyesült Államokba, és az Emory Egyetem kórházában kezelték. Sokáig élet-halál között lebegett, de több mint egy hónap után végül gyógyultan bocsátották el a kórházból.

Hónapokkal később azonban szemfájdalomra és homályos látásra kezdett panaszkodni. Kiderült, hogy a bal szemében még mindig élnek és szaporodnak a vírusok. Miközben az újonnan felfedezett fertőzéssel harcolt, egyik reggel a tükörbe nézve meghökkenten vette észre, hogy a fertőzött szemének színe kékről zöldre változott.

Szemszínváltozást okozott a vírus

Noha az ilyen színváltozások ritkák, a szemészorvosok szerint időnként előfordulnak a vírusfertőzések alatt. A leggyakoribb okok közé a herpeszvírusok tartoznak, de más vírusok is előidézhetnek ilyen változást. A színváltozás majdnem mindig állandó, de Crozier esetében gyógyulása után a szemszín visszaváltozott az eredetire.

Az orvosok nem találtak magyarázatot arra, hogy miért csak az egyik szem vált érintetté, és mitől zajlottak le a változások.

„Negyven éve vagyok a szakmában, de még sosem láttam ilyen visszaalakulást” – mondta dr. Stephen Foster, a Harvard Orvosi Egyetem szemészprofesszora. Az esetek zömében a szem színváltozásának hátterében az áll, hogy a vírusok elpusztítják az írisz pigmentsejtjeit.

A legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a vírusfertőzés nem pusztította el a színsejteket, hanem csak valamilyen anyagcsere-változást okozott. Egy másik elképzelés szerint az írisz ödémája okozhatta színváltozást, és amikor ez eltűnt, helyreállt az írisz normális szerkezete és színe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend