Hirdetés
Szakemberek az alvásról

Szakemberek az alvásról

Mitől függ, hogy frissen ébredünk-e? A kérdés megválaszolásában két szakértő, Dr. Szádóczky Erika pszichiáter és Dr. Purebl György, a SOTE Magatartástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa segít.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Szádóczky Erika, pszichiáter:

"Köztudott, az, hogy frissen ébredünk-e, nem feltétlenül függ az alvás mennyiségétől, alvásidő-igényünk nagyon eltérő. Hányszor fordul elő azonban, hogy akár elegendő idejű alvás után is fáradtan ébredünk? Az alvás minősége ugyanis az, ami meghatározza a reggeli éberséget, frissességet, a másnapi teljesítőképességet, végső soron az életminőséget. Az alvás természetes folyamatain át ható gyógyszerrel nemcsak a megfelelő alvásmennyiség biztosítható, hanem az alvásminőség is javítható. A cirkadián alvás-ébrenlét helyreállítása pihentető alvást biztosít, így reggel frissen, kipihenten ébredünk, ugyanakkor a hagyományos altatók okozta kedvezőtlen nappali utóhatásokkal sem kell számolnunk."

Dr. Purebl György, SOTE Magatartástudományi Intézet, egyetemi adjunktus:

"A melatonin termelődése a korral csökken, de már van lehetőség ennek gyógyszeres pótlására, függőség kialakulása nélkül. A melatonin az alvás természetes folyamataira hatva fejti ki hatását. A hagyományos altatókkal szemben a melatonin az alvás természetes szabályozója, amelynek szedése mellett nem kell tartanunk a másnapi tompaságtól, illetve abbahagyása nem okoz megvonási tüneteket."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend