Hirdetés
Szaglásvizsgálat

Szaglásvizsgálat

A Cincinnati Egyetem kutatói egy olyan új eszköz kifejlesztésén dolgoznak, amely a szaglás romlás mértékét diagnosztizálva egy sor betegséget képes felismerni az orrsövényferdüléstől az Alzheimer-kórig.

Hirdetés
Hirdetés

A szaglást vizsgáló teszt öt különböző prototípusának vizsgálatai a közeljövőben kezdődnek. Az eszköz egyik feltalálója, Robert Frank pszichológus professzor elmondta, hogy a készüléket elsősorban neurológusok és fül-orr-gégészek fogják használni.

"Az egész vizsgálat egy nagyon egyszerű megfigyelésen alapul: amikor levegőt, veszünk, hogy felismerjünk egy szagot, a belégzés rövidebb ideig tart. Ha valakinek jó a szaglása, akkor a szippantás fele olyan hosszú, amikor valamilyen szagot próbál azonosítani. Azoknál, akik nem érzékelik a szagokat, a levegővétel hossza ugyanakkora."- nyilatkozta a professzor. A szaglás minden más érzékszervünknél sérülékenyebb, ezért ha az agy sérül, szaglásunk is hamarabb károsodik.

"Ha valaki nem megy át a teszten, annak nagy valószínűséggel gond van a szaglásával. A problémát okozhatja dugulás (orrsövényferdülés vagy orrpolip), de az is lehet, hogy egy fejsérülés vagy vírusfertőzés miatt sérült a szaglóideg." - tette hozzá Frank professzor.

A teszt során három különféle szagot használnak a betegek szaglásának vizsgálatára: érett sajt és avas hús keveréke; égett szag és görénybűz keveréke illetve banánra emlékeztető illat. Frank professzor jelenleg azon dolgozik, hogy kimutassa azt a típusú szaglásromlást, amely alapján felismerhető az Alzheimer kór.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend