Hirdetés

Stroke-körkép

A szívbetegségek és a rák után a stroke okozza a legtöbb halálesetet Európában. Becslések szerint körülbelül 1,4 millió ember veszíti életét agyiér-katasztrófa következtében.

Hirdetés
Hirdetés

A számítások szerint a következő órában 225 ember fog stroke-ot kapni, közülük 75 javul, 75 tartós rokkantsággal fog élni, 75 pedig egy éven belül meghal.

Hazánk helyzete

Magyarországon évente 18 000 halnak meg szélütésben, a betegek egynegyede fiatalabb, mint 60 éves, a férfiak átlagosan 5 esztendővel hamarabb kapják meg a stroke-ot, mint a nők. Becsült adatok szerint jelenleg mintegy 200-250 ezer agyi-infarktust elszenvedett beteg él közöttünk. A szélütés hirtelen alakul ki és súlyos következményekkel jár, jelentős terhet róva a társadalomra és az egészségügyi költségvetésre.

Odafigyelés

Éppen ezért a világ minden táján, de különös tekintettel a közép-kelet-európai országokban, kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani a hatékony megelőzésnek, az akut kezelésnek, a rehabilitációnak, valamint a másodlagos prevenciónak.

Nemzetközi Fórum

Szakértők véleménye szerint javulás csak összefogással valósítható meg, ugyanakkor ezen a területen minden országnak megfelelő irányelvekkel kell rendelkeznie. Ezért 2009. év végén kerekasztal fórumot szerveztek, ahol 10 közép-kelet-európai ország neves neurológusai vettek részt. A Budapesten megtartott rendezvényen a megjelentek egyetértettek abban, hogy mindent el kell követni annak érdekében, hogy csökkenjen a stroke gyakorisága. Ugyanakkor megvitatták tapasztalataikat, majd egy nyilatkozatot fogalmaztak meg, amelyben a legfontosabb teendőket foglalták össze.

Ismeretek és rizikófaktorok

A kelet- és közép-európai országok nagyobb stroke gyakoriságúak, mint a nyugatiak, ezért  nagyobb figyelmet kell fordítani a stroke megelőzésére, gyógyítására és gondozására. Fontos, hogy a betegek és a hozzátartozóik  időben felismerjék a stroke figyelmeztető tüneteit, legyenek tisztában a szélütés sürgősségével, a tünetek észlelésénél azonnal hívják a mentőket, és tudják, hogy ilyenkor azonnal stroke-központba kell juttatni a beteget. Rendkívül fontos, hogy mindenki ismerje meg rizikófaktorait, ezzel is csökkentve a szélütés kockázatát.

Kampány az egészségért

Felvilágosító kampányokra, megfelelő információáramlásra, oktatásra van szükség. Nagyon fontos, hogy mindenhol legyenek stroke osztályok, amelyek alkalmasak a betegek ellátására, a rehabilitációra. Szükséges a specializált stroke centrumok számának a növelése. Minden országnak be kell tartani a stroke ellátásra vonatkozó irányelveket, klinikai protokollokat.

Az egészségügyi projektekben  minél gyakrabban tűzzenek ki a stroke-kal kapcsolatos célokat, növeljék a kutatás pénzügyi támogatását, ezzel is elősegítve az újabb diagnosztikus és terápiás módszerek kifejlesztését. Az európai kongresszusokon nagyobb teret kell biztosítani a kelet-közép-európai stroke jellegzetességeinek és problémáinak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend