Hirdetés
Rossz táplálkozási szokások

Rossz táplálkozási szokások

A WHO egy közelmúltban végzett felmérése alapján Magyarország az EU legegészségtelenebb országai közé tartozik. Dr. Chen Zhen, a tradicionális kínai orvoslás szakértője szerint a mindenkori kormány felelőssége is több figyelmet fordítani a témára, olyan új jogszabályokat alkotni, melyekkel megállítható ez a folyamat. Az egészségre való nevelés nemcsak kiegyensúlyozottabb generációt eredményezhet, de a társadalom felemelkedését, a gazdasági jólét elérését is szolgálhatja.

Hirdetés
Hirdetés

A World Health Organization (WHO) egy közelmúltban napvilágot látott közleménye szerint Magyarország az Európai Unió egyik legegészségtelenebb országa Bulgária és Románia mellett. Amikor Dr. Chen Zhen, a hagyományos kínai orvoslás (TCM) szakértője húsz évvel ezelőtt először érkezett Magyarországra egy orvos csoport tagjaként, meghökkenten figyelte a magyarokat, amint sóval alaposan megszórt lángost, félig nyers füstölt sonkát falatoztak jóízűen. Kínában ugyanis szinte köztudott, hogy a magas sótartalmú élelmiszerek károsítják az emésztőrendszert, a sóban-ecetben pácolt zöldségek, füstölt húskészítmények pedig rákkeltő anyagokat tartalmaznak. Ha gyakran fogyasztunk ilyen ételeket, megnő a gyomorhurut és a gyomorfekély, valamint a rák kialakulásának veszélye is.

Mára világossá vált a professzor számára, hogy a helyes táplálkozási szokások és az egészséges életmód kialakítása a magyar társadalom legsürgősebben megoldandó feladatai közé tartozik.

Rossz táplálkozási szokások
Szomorú tény, hogy a magyarok átlagéletkora Európában a sereghajtók között van, mondta el Dr. Chen Zhen a WHO felmérése kapcsán. A TCM szakértő szerint a kormány felelőssége is több figyelmet fordítani a témára, olyan új jogszabályokat alkotni, melyekkel megállítható ez a folyamat - hiszen van erre nem egy pozitív nemzetközi példa. Az egészségre való neveléssel a jövő generációk egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhetnének, és nem utolsó szempont, hogy az egészségügyi kiadások is nagyban csökkenthetőek lennének. A társadalom felemelkedéséhez, a gazdasági jólét eléréséhez nélkülözhetetlen az egészséges emberek alkotta társadalom.

Nemzetközi példák

1. Kelet-Európa: Életritmusunk felgyorsulása és a különböző társadalmi nehézségek, mint a munkanélküliség, a családok szétesése, a gazdagok és a szegények közötti szakadék számos pszichés problémát okoz. Különösen igaz ez a kelet-európai országokra, ahol a politikai rendszer átalakulása sok gondot hozott magával, az embereket gyötri a panasz és az elégedetlenség, ami szintén testi-lelki egészségük rovására mehet.

2. Egyesült Államok: Jelenleg az USA-ban az ajánlott maximális napi só bevitel 6 gramm, amit most megpróbálnak a 3.8 grammos szinten tartani annak érdekében, hogy hatékonyabban küzdjenek a mára népbetegséggé vált magas vérnyomással, cukorbetegséggel és daganatos megbetegedésekkel.

3. Kína: Kína két táplálkozási szokásaiban eltérő tartományában egyszer összehasonlító felmérést végeztek a fertőző betegségekről. Az egyik tartományban a népesség gyakran fogyasztott fokhagymát, a másikban viszont a kelt tésztából készült sült lepényt részesítették előnyben. A kutatók azt találták, hogy a különböző fertőző betegségek, sőt a rákos megbetegedések is hatszor ritkábban fordultak elő a sok fokhagymát fogyasztó tartomány lakosságánál.

4. Japán: A szigetországban a második világháború után, egyéb más okok mellett, a háború okozta sérülések és pszichés zavarok súlyosan visszafogták a gazdasági növekedést, ezért az ország vezetése úgy döntött, hogy jelentős anyagi áldozatokat sem kímélve javítanak a társadalom általános egészségi állapotán. A XX. század 60-as éveiben sok háztartásba került hűtőgép, tudatosan kevesebb sót és pácolt ételt fogyasztottak, több friss gyümölcsöt és zöldséget ettek, melynek eredményeképp nagymértékben csökkent a rákbetegek száma, valamint emelkedett a társadalom egészének egészségi színvonala.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend