Hirdetés
Örökletes rendellenességek

Örökletes rendellenességek

A gyermekeknél előforduló súlyos, potenciálisan halálos emésztőszervi rendellenességnek, a gyomorkapu-szűkületnek (szakszóval pylorus stenosis) valószínűleg genetikai okai is vannak - derült ki egy új tanulmányból. A betegség jellemzően a kettő-nyolc hetes csecsemőknél jelentkezik, akiknél a táplálék nem tud a gyomorból a vékonybél első szakaszába, a patkóbélbe jutni.

Hirdetés
Hirdetés

Az élet első hónapjaiban elvégzett műtéteknek ez a leggyakoribb oka, az európai származásúak között minden ezer élveszületésre 1,5-3 ilyen eset jut.

A kutatók közel kétmillió, 1977 és 2008 között született dán gyermek vizsgálatából megállapították, hogy a gyomorkapu-szűkület gyakrabban fordul elő testvérek és ikrek esetében. A vizsgált időszakban 3362 gyermeket műtöttek meg a betegség miatt. Kiderült, hogy beteg egypetéjű ikertestvér esetén a gyomorkapu-szűkület valószínűsége 46, kétpetéjű ikertestvér esetén 7,7 százalék. Ez azt sugallja, hogy a betegség részben örökletes, egypetéjű ikrek esetén a kockázatemelkedés 200-szoros, míg kétpetéjűek és testvérek esetén 20-szoros. Emellett a távolabbi rokonoknak is fokozott rizikóval kell számolniuk.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a gyomorkapu-szűkületnek részben genetikai okai vannak" - írták a szerzők Dr. Camilla Krogh, a koppenhágai Statens Serum Intézet kutatójának vezetésével. A betegség fiúkban, továbbá ikertestvérekben és testvérekben gyakoribb. A kockázat eltérő a testvérek és a féltestvérek esetében, a tanulmány szerint az örökölhetőség 87 százalékos. Ezt a tudósok azzal magyarázzák, hogy az emberek azonos gének esetén is különbözőképpen reagálnak a környezeti tényezőkre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend