Hirdetés
Reakcióba lépő gyógynövények

Reakcióba lépő gyógynövények

Az alvadásgátló-vérhígító hatású warfarint szedő betegeknél megnő a szövődmények száma, ha egyúttal táplálék-kiegészítőket is szednek - derült ki egy új kutatásból. Az Egyesült Államokban legnépszerűbb 10 táplálék-kiegészítő közül nyolc lép kölcsönhatásba a warfarinnal, és annak hatékonyságát is csökkenti.

Hirdetés
Hirdetés

"A warfarin igen kockázatos gyógyszer, nem megfelelő szedés esetén súlyos szövődmények léphetnek fel" - mondta el Jennifer L. Strohecker, a Salt Lake Cityben található Intermountain Medical Center klinikai farmakológusa, a tanulmány szerzője. "Számos vényköteles szert, így a warfarint is növényekből állítanak elő, emiatt nagyon fontos felismerni, hogy hiába nem vényköteles egy szer, még gyakorolhat hasonló hatást a szervezetre."

Az amerikaiak 20 százaléka szed valamilyen étrendkiegészítőt. Strohecker és munkatársai azt vizsgálták, hogyan lép kölcsönhatásba a warfarinnal a 2008-ban az eladási listák élén álló 20 táplálék-kiegészítő, azaz hogyan befolyásolják a vérrögképződést és a vérzési időt. A készítmények több, mint fele közvetlenül vagy közvetett módon befolyásolja a warfarin hatását, kétharmaduknál mutatták ki a vérzés kockázatának emelkedését, míg a szerek több, mint egyharmada csökkentette a gyógyszer hatékonyságát.

Reakcióba lépő gyógynövények

A vérzés kockázatát főként a tőzegáfonyából, fokhagymából, gingkóból és fűrészpálmából készült termékek fokozták. A glükozamin/kondroitin, az eszenciális zsírsavak, a ligetszépe-olaj, a Q10 koenzim, a szója, a melatonin, a ginzeng és a szentjánosgyökér olyannyira módosította a warfarin hatását, hogy a gyógyszer adagjának újbóli beállítására volt szükség.

"Az orvosok gyakran nincsenek tisztában azzal, milyen vény nélkül kapható készítményeket szed a beteg" - nyilatkozta Dr. Richard L. Page, a University of Wisconsin kardiológusa. "Az étrendkiegészítők nagyon jó szolgálatot tehetnek, azonban a betegek rendszerint öngyógyításként szedik azokat és elfelejtik, hogy ezek a készítmények kölcsönhatásba léphetnek az orvos által felírt gyógyszerekkel."

A szakemberek mindenkinek azt ajánlják, kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mielőtt vényköteles gyógyszere mellé táplálék-kiegészítőt kezdene szedni.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend