Hirdetés
Párválasztás gének alapján?

Párválasztás gének alapján?

A kutatók már régóta feltételezik, hogy nem a kinézet, a divat, vagy a szimpátia alapján választunk párt, hanem a gének befolyásolják döntésünket. Madagaszkári törpemakik tanulmányozásával a berlini Leibniz Állatkert- és Vadállatkutató Intézet munkatársainak végre sikerült bizonyítani ezt az elméletet.

Hirdetés
Hirdetés

A közepes macskamakik (Cheirogaleus medius) élethosszig tartó párkapcsolatban élnek, azonban a nőstények rendkívül gyakran csalják meg partnerüket, hogy fokozzák utódaik genetikai változatosságát.

Simone Sommer professzor vezetésével a kutatók a nőstény macskamakik választottjainak genetikai változatosságát, illetve az MHC-gének különbségeit vizsgálták. Az MHC-gének nemcsak az egyén immunválaszát, hanem a testszagot is meghatározzák, állatokban és emberben egyaránt.

A kutatás eredményei alapján a nőstények olyan párt választanak legszívesebben, melynek genetikai állománya a legkevésbé hasonlít a sajátjukra, így biztosítva az utód lehető legnagyobb mértékű genetikai változatosságát. Érdekes, hogy a nőstények akkor hajlamosak leginkább megcsalni párjukat, ha annak génjei nagymértékben hasonlítanak a sajátjukra, "szeretőik" génállománya azonban rendszerint teljesen eltér az övékétől.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend