Hirdetés
Orrsövényferdülés - Mivel jár a műtét?

Orrsövényferdülés - Mivel jár a műtét?

Hajlamosak vagyunk a szaglást kevésbé fontos érzéknek tekinteni a hallásnál, az ízérzékelésnél vagy a tapintásnál, pedig az orrunk az egyik legsokoldalúbb testrészünk: a szaglás és a légzés szerveként védekező funkciót lát el, valamint a beszédképzésben is részt vesz. Így nem csoda, hogy az orr betegségei is legalább ennyire sokfélék lehetnek. Az egyik leggyakoribb probléma - mely minden második embert érint - az orrsövényferdülés.

Hirdetés
Hirdetés

Az orrsövény meglehetősen komplikált fejlődése miatt szinte nincs is olyan ember a Földön, akinél ez a porcos-, csontos lemez az orrában pontosan középen helyezkedne el, és ne görbülne egyik vagy másik irányba. Tehát az orrsövényferdeség lényegét tekintve egy általános jelenség, tulajdonképpen élettani, normális variáció. Mértéke azonban nagyon különböző lehet: nincs is gond addig, míg ez a görbület csak enyhe, a túlzott mértékű deformáció azonban már komolyabb panaszokat okozhat.

Ádám (39) már huzamosabb ideje úgy ébred, hogy bár nincs megfázva és nem is allergiás, szinte alig kap levegőt az orrán: „Elegem lett abból, hogy nem kapok levegőt az egyik oldalon. Tudni szeretném, mivel jár egy orrsövény műtét, milyen fájdalommal jár egy ilyen beavatkozás, egyszóval mindent, ha lehet. Ugyanakkor az is aggaszt, hogy hasonló műtéten átesettek szerint, igen nagy a pörkösödés és egyéb szövődmények esélye.”

Orrsövényferdülés - Mivel jár a műtét?

Manapság már igen korszerű érzéstelenítő eljárásokat alkalmaznak az orvosok operáció előtt, így a műtét jóval elviselhetőbb, mint évekkel ezelőtt. S nem utolsó sorban végre levegőt is kap majd. Az orrsövényferdülésről és annak műtéti korrekciójáról szakértőnkkel, dr. Varga Klára orrplasztika specialistával beszélgettünk.

Mi is tulajdonképpen az orrsövény?

V. K.: Az orrsövény (szeptum) egy függőleges irányú csontlemez, mely az orrüreg középvonalában elhelyezkedve azt két részre osztja. Az elől levő része porcból, a hátul levő része csontból áll, nagyjából akkora, mint a vizsgált személy tenyere. Bár a legtöbbünk szabályos, egyenes orról álmodozik, az orrsövény a legritkább esetben mondható teljesen egyenesnek. Igen gyakran egyik, vagy mindkét irányban elmozdul, elferdül.

Hogyan alakul ki a ferdesége?

V. K.: Általában veleszületett, ritkábban baleset - sérülés, törés - az orrsövényferdeség oka. Az orrsövény gyorsabban nő, mint maga az orrüreg, így helyhiány következtében „kénytelen” egy S-alakú kanyarba formálódni. A veleszületett esetek nagy része a serdülőkorban alakul ki teljesen, például fokozódó orrdugulás formájában.

Milyen tünetek hívhatják fel a figyelmet arra, hogy ezzel a problémával állunk szemben?

V. K.: A beteg orrhangon beszél („nazális” a hangja), gyakori az orrdugulása, az orr hurutos megbetegedése, az orrlégzés nehezített. Hangos légvétel, esetleg horkolás, nem ritkán a beteg környezete figyel fel a szinte elviselhetetlen éjszakai zajokra. Kialakulhat középfülgyulladás is, melynek akár idült formája is felléphet.

Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható, állapítható meg a mértéke, formája, elhelyezkedése?

V. K.: Fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat (orrtükör, a szakorvos által végzett részletes betegvizsgálat), illetve képalkotó eljárások segítségével, leggyakrabban CT vizsgálattal ismerhető és mérhető fel az orrsövényferdülés kiterjedtsége, mértéke.

Tényleg csak a műtét jelenthet végleges megoldást a problémára? Orrcseppel nem orvosolható, enyhíthető?

V. K.: Az orrsövényferdüléssel élők körében nagy népszerűségnek örvendenek a manapság igen korszerű, vény nélkül is kapható orrcseppek, hiszen egyes típusok akár egy egész napig megakadályozzák az orr dugulását azáltal, hogy összehúzzák a nyálkahártyát. Ezek a cseppek azonban hosszútávon nem jelentenek megoldást, mivel egyre nagyobbra duzzasztják a nyálkahártyát, így használatukra egyre többet van szükség. A gyakori használat során azonban ezek a szerek maradandó károsodást okozhatnak, többek között megbéníthatják a csillószőröket, amelyek feladata egyébként pont az orrba kerülő különböző szennyeződések eltávolítása, kilökése lenne. A probléma éppen ezért csak műtéti úton orvosolható tartósan. Sajnos ezt az elváltozást semmilyen alternatív módszerrel elmulasztani nem lehet.

Miért fontos, hogy ne húzzuk, halasszuk sokáig az operációt?

V. K.: Az enyhe ferdeség panaszokat nem okoz, nincs is vele semmi teendő. A nagy fokban, S alakban görbült vagy erősen kiszélesedett orrsövény azonban több módon is zavart okozhat. Az esetleges esztétikai kifogásolhatóságon túl azért jelenthet problémát a ferde orrsövény, mert beszűkíti az egyik vagy mindkét orrüreget, nehezítve, esetlegesen teljesen megakadályozva az orrlégzést. Ez számos orral kapcsolatos panasz és probléma oka lehet: túl azon, hogy a szaglás az egyik oldalon rossz vagy hiányzik, a légzés elégtelensége miatt gyakran jelentkezhet fejfájás is, és egy egyszerű náthából való felépülés is nagyon nehéz lehet.

Az orrsövényferdülés környezetében gyakoribbá válnak a gyulladásos folyamatok, ezért akár idült arcüreggyulladás, fülkürt- hurut is kialakulhat, és az állandó lokális problémákon túl a szervezetben sok problémát okozó bakteriális gócként is szerepelhet az elváltozás okozta gyulladás.

Orrsövényferdülés - Mivel jár a műtét?

Az orrsövényferdüléssel élők pontosan tudják, hogy az ő esetükben egy egyszerű nátha is nehezebben viselhető, a panaszok ugyanis az esetek többségében elhúzódnak, az orr által fokozottabban termelt nyák ürítése pedig sokkal körülményesebb. Egy- egy „szimpla” náthából ezáltal könnyen alakulhat ki orrmelléküreg, arc- vagy éppen homloküreg gyulladás.

Hogyan zajlik egy ilyen beavatkozás?

V. K.: Az orrsövény plasztika egy altatásban végzett műtéti beavatkozás. A görbületért leginkább felelős területet a fül- orr- gégész, plasztikai sebész feltárja, a sövény megfelelő részét eltávolítja, a maradék területeket pedig úgy helyezi vissza és zárja be, hogy a ferdeség megszűnjön, az orrlégzés szabaddá váljon, a gyulladásos területek szellőztetése biztosítva legyen és végső soron működés tekintetében teljes értékű állapot alakuljon ki a műtétet követően. Ma már én nem használok orrtampont, a precíz varrás mellett így gyorsabb a gyógyulás és legfontosabb, hogy sokkal kevésbé kellemetlen a lábadozás.

Fájdalmas a műtét utáni időszak? Az operáció után mennyi idővel "lélegezhetnek fel" a páciensek?

V. K.: Mióta sikerült elhagynom a műtét utáni tamponálást, a műtét utáni időszak gyakorlatilag nem fájdalmas, a beteg már 24 órával a beavatkozás után otthonába távozhat. Kellemetlenség lehet a duzzanat az orrnyálkahártyán, mely egy erősebb nátha állapotának felel meg leginkább. A műtét után egy héttel már általában javul az orrlégzés, a teljes gyógyulás pedig a 6. hétre tehető.

Az orrsövény kiegyenesítése mellett szükség lehet más részek "átalakítására" is azért, hogy az orrlégzés helyreálljon?

V. K.: Az orrsövény kiegyenesítése mellett több más beavatkozás is szükséges lehet az orrlégzés javításához, például az orrhát szélesítése, az orrnyílások átalakítása és az orrkagyló-kisebbítés is.

Az orrsövény-korrekcióra is igaz, hogy gyerekkorban könnyebben viseljük?

V. K.: Gyermekkorban nem szabad ezt a beavatkozást elvégezni, mert a műtét negatív hatással lehet a növekedésben levő arccsontok fejlődésére. Amikor biztosan befejeződött a csontok növekedése (a serdülőkor végén), akkor szabad az orrsövényplasztikát elvégezni. Idős korban - ha a beteg általános egészségügyi állapota megfelelő - nincs akadálya a műtét elvégzésének. A korrekció általában csak 18 éves kor után javasolt.

Lehetnek szövődményei a műtétnek?

V. K.: Ahogyan valamennyi műtétnek, az orrsövény műtétének is lehetnek szövődményei. Képződhet véralvadék a nyálkahártya lemezek között, az orrsövény később kilyukadhat - ez gyakoribb a hagyományos orrsövény műtét esetén - ilyenkor a hiány peremén gyakori a pörkösödés, felléphetnek fertőzések, szűkületek, összenövések.

Van- e tényleges összefüggés a horkolás és az orrsövényferdülés között?

V. K.: Igen, gyakran összefüggés lehet a horkolás és az orrsövényferdülés között, de az esetek többségében más problémák is okozzák a horkolást, mint például a lágy szájpad meggyengülése, gégefedő eltérések, garat szűkület, és még sorolhatnánk. Ezekre azonban sajnos az orrsövényferdülés műtéti korrekciójának nincsen hatása.

Forrás: www.vargaklara.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend