Hirdetés
Öko vízforralás

Öko vízforralás

Sokszor látszólag lényegtelen tettek is nagy életmódbeli változásokhoz tudnak vezetni, és sok apró odafigyeléssel az energiaszámlánkat is. Jó példa erre egy csésze tea készítése.

Hirdetés
Hirdetés

Ökológiai szabály, hogy csak annyi vizet szabad felforralni, amennyire szükség van. Rendben, de mi ennek a legjobb módja és vajon hogyan lehet rajta tovább javítani?

Ha a havi energiaszámla végösszegét nézzük, egyre inkább kiderül, hogy a hagyományos vízmelegítés, amit eddig készpénznek vettünk, téves, idejétmúlt vagy homályos.

Oliver Heath ezért fogta magát és letesztelte a modern vívmányok, mint az elektromos vízmelegítő, a gáztűzhely és a mikro sütő hatékonyságát. A puszta sebesség tekintetében a behozhatatlan nyertes minden esetben az elektromos vízmelegítő lett.

Másodikként a mikro sütő, amit végül a gáztűzhely követett harmadikként. Ezt az eredményt támasztja alá mind a The Guardian, mind a Treehugger blog is.

Öko vízforralás

Azonban a probléma ezzel még sincs megoldva. A hatékonyság mellett ott vannak még olyan tényezők, mint a felforralandó víz mennyisége, mennyi elektromos energiát használunk el és talán a legfontosabb, hogy mennyi szén-dioxid keletkezik a teavizünk felforralása következtében?

A hagyományos vízforralók ára széles skálán mozog, de kiderült, hogy a középár kategóriás készülék mindent tud, amit tudnia kell.A tanulmányok alapján a vízmelegítő bizonyult leghatékonyabbnak, azonban szén-dioxid kibocsátást illetően még mindig a régi hagyományos fatüzelésű tűzhely a legjobb. Szóval nem egyszerű kérdés egy öko tea elkészítése, mert figyelembe kell venni az árat, a szén-dioxid kibocsátást, a sebességet és az energiaszámlát.

Tehát, szén-dioxid kibocsátás és költség szempontjából legjobb a fa, azt követi a napelemmel előállított elektromosság, majd a gáz.A leggyorsabb pedig a nyomással működő készülék.

Egy jó tanács! Ha lábosban melegítünk vizet, fedjük le, mert a hő tovább bent marad, gyorsabban felforr a víz és kevesebb energia megy veszendőbe. Továbbá az a víz, melyet egyszer már felforraltunk, majd kihűlt, másodszorra gyorsabban melegszik fel, ezáltal szintén energiát óvunk meg.

Forrás: napidoktor.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend