Hirdetés
Nyomjuk el az utolsó szálat!

Nyomjuk el az utolsó szálat!

Naponta 77, évente 28 ezer ember életét követeli a dohányzás Magyarországon! A leszokás után már három nappal csökken a szívinfarktus kockázata, 10 évvel az utolsó cigaretta elnyomása után pedig felére csökken a tüdőrák kockázata. Megéri leszokni? Mindenképpen!

Hirdetés
Hirdetés

A következő betegségek gyakoribb előfordulásáért a káros füstölés tehető felelőssé: szívizominfarktus, agyvérzés, alsó végtagi érszűkület, tüdőrák, szájüregi és ajakrák, emlőrák, veserák, petefészek- és prosztatarák, hörgőgyulladás.

Nyomjuk el az utolsó szálat!

A dohányzás hátráltathatja a fogamzást, impotenciát okozhat, szerepet játszhat az időskori vakság kialakulásában és a csontritkulás egyik rizikófaktora.

Hány ember?

Jelenleg a magyar emberek több mint 30 százaléka dohányzik. Annak ellenére, hogy hazánkban a 18. életévüket még be nem töltött személyeket tilos dohánytermékekkel kiszolgálni, sok dohányos kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezd el dohányozni. A világon a fiatal kamaszok mintegy 20 százaléka dohányzik!

A fiatalok nemcsak azért veszélyeztetettek, mert sokszor a környezetük hatására gyújtanak rá, hanem azért is, mert ők azok, akik a leginkább ki vannak téve a passzív dohányzásnak. A magyar családok több mint fele dohányos család: mire az itt felnövő gyermek eléri a középiskolás kort, a tüdeje egy erős dohányos tüdejének képét mutathatja anélkül, hogy a kamasz életében akár egyetlen szál cigarettát is elszívott volna.

Megvonás

Az égő cigarettában mintegy négyezerféle vegyület keletkezik. A bűzrúd tartalmaz többek között vizet, nikotint, kátrányt, fémionokat és radioaktív összetevőket, míg a dohányfüstben egyebek mellett szén-monoxid, szén-dioxid, ammónia, hidrogén-cianid, kénhidrogén, rákkeltő szénhidrogének és nagy mennyiségű, igen kis méretű szálló por található.

Leszokni azért nem könnyű, mert egy ideig nikotinmegvonási tünetekkel kell megküzdenünk. Ez a nikotinfüggőség miatt van, amely a dohányos szervezetében alakul ki.

A dohányosok csaknem 70 százaléka szeretne leszokni káros szenvedélyéről, de csupán 3 százalékuknak sikerül önerejéből…

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend