Hirdetés
Növeli a fájdalmat az érzéstelenítés?

Növeli a fájdalmat az érzéstelenítés?

Meglepő, de igaz: növelhetik a páciensek fájdalmát a műtétek során általánosan használt érzéstelenítőszerek - erre a meglepőnek tűnő következtetésre jutottak amerikai kutatók.

Hirdetés
Hirdetés

Az ártalmas, kémiailag irritáló érzéstelenítők érzékenyebbé teszik a fájdalmat felfogó idegvégződéseket, és gyulladást okoznak - állítja Gerard Ahern, a washingtoni Georgetown Egyetem orvosi központjának munkatársa, a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos szakkiadványban hétfőn megjelent tanulmányában.

Ahern elmondta: az orvosok eddig is tudták, hogy az alkalmazás helyén fájdalmat okoz az érzéstelenítő injekció, és gyakran használtak előzetesen fájdalomcsillapítót.

Ahern és munkatársai úgy találták, hogy a folyamatban a fájdalomérző idegsejtek vesznek részt. A laboratóriumi kísérletekben a TRPA1 jelű, más néven mustárolaj receptor aktiválódott, amikor érzéstelenítő hatása alá került.

"A perifériális idegeknek ez az egyik legfontosabb fájdalom-receptora. Amikor aktiválódik, égő fájdalmat okoz" - hangsúlyozta Ahern.

A megállapítás ellenőrzésére olyan génmódosított egereket hoztak létre, melyeknek hiányzott a TRPA1 receptora, és úgy találták, hogy a normális állatokkal szemben nem mutattak fájdalmat az érzéstelenítőszerek alkalmazásakor.

A továbbiakban normális, génmódosítás nélküli egereket érzéstelenítettek, és fülükbe mustárolajat juttattak. Azoknál az egereknél, melyeknél az ártalmasnak minősített érzéstelenítőket használták, erőteljesebb gyulladást tapasztaltak, mint azoknál, amelyeknél egy másik csoportba tartozó, sevoflurán elnevezésű szert alkalmaztak.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend