Hirdetés
Növeli a depresszió esélyét a kevés alvás

Növeli a depresszió esélyét a kevés alvás

Jelentősen csökken az esélye a depressziónak és az öngyilkosságnak azoknál a kamaszoknál, akik korán fekszenek le aludni.

Hirdetés
Hirdetés

"A korai fekvés védekező módon hat hosszabb időtartamú alvás idején, ezáltal megnő az esélye annak, hogy valóban annyit alszunk, amennyire szükségünk van" - állítják a Columbia University Medical Center kutatói.

"Azoknak a fiataloknak, akik éjfélkor, vagy azután fekszenek ágyba, 24 százaléka szenved depresszióban, 20 pedig hajlamosabb öngyilkossági kísérletekre, szemben azokkal, akik 10 órakor, vagy annál korábban térnek nyugovóra" - olvasható a Sleep januári számában.

Akik azt állítják, hogy öt, illetve annál kevesebb órát alszanak éjszakánként, azoknak 71 százaléka szenved depresszióban, 48 százalék pedig egyre többet gondol öngyilkosságra. "Az eredmények megerősítik azt az érvet, mely szerint a rövidebb időtartamú alvás szerepet játszik a depresszió etiológiájában" - mondta el Dr. James E. Gangwisch, a Medical Center adjunktusa.

"Egyes eredmények megegyeznek azzal a tézissel, hogy az elégtelen alvás növeli a depresszió esélyét, és együttműködik más kockázati és védekező tényezőkkel" - közölte Gangwisch, majd hozzátette, hogy a megfelelő mennyiségű alvás olyan megelőző intézkedés, amely segít a depresszió ellen és annak kezelésében is.

A kutatók egy iskolai alapú, nemzeti szinten reprezentatív felmérést végeztek, amelyben 15 659 kamasz és szüleik vettek részt. Kiderült, hogy a résztvevők 7 százaléka (1050) depresszióban szenved, 13 százalékuk (2038) pedig azt nyilatkozta, hogy az elmúlt 12 hónapban már komolyabban gondolkozott az öngyilkosságon.

A tudósok a vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a depresszió és az öngyilkos gondolatok összekapcsolhatók a szülők késői fekvésével, a nem megfelelő mennyiségű alvással, a női nemmel, az időskorral, valamint önmagunk alábecsülésével is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend