Növeli a cukorbetegség kockázatát a fehér rizs

Növeli a cukorbetegség kockázatát a fehér rizs

A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fehér rizs meredek emelkedést okoz a vércukorszintben, és ezzel megnöveli a cukorbetegég kialakulásának esélyét.

A hatalmas, 200 ezres mintán lefolytatott vizsgálat eredményei szerint a teljes kiőrlésű termékek a rizzsel ellentétben csökkentik a diabétesz kockázatát, mivel annál lényegesen lassabban bomlanak le, és így jóval kisebb tempóval emelkedik a vércukorszint, kímélve a májat.

A BBC beszámolója szerint a vizsgált személyeket két csoportra osztották, az egyikbe azok tartoztak, akik teljes kiőrlésű termékeket, vagy barna rizst ettek naponta legalább kétszer, a másikba pedig a fehér rizst fogyasztók kerültek. Az eredmények azt mutatták, hogy az első csoportba tartozóknál mintegy 11 százalékkal alacsonyabb eséllyel alakul ki a kettes típusú cukorbetegség. A kutatás rendkívül nagy jelentőségű, mivel a fejlett országok lakosságának 70 százaléka fehér rizst fogyaszt.

Forrás: Medipress