Hirdetés
Nordic walking, azaz északi séta

Nordic walking, azaz északi séta

Néhány éve Finnországban járva csodálkozva figyeltem azokat a csodabogarakat - nagyszülő- és iskoláskorúakat egyaránt -, akik hosszú botokkal sétáltak, karjaikat erőteljesen mozgatva közben. Talán otthon felejtették a sílécet?

Hirdetés
Hirdetés

Mint kiderült, nem felejtették otthon. Egy külön sportágról van szó ugyanis, amelyhez csak egy jó cipőre és egy pár speciális botra van szükség. Igaz, a nordic walking valóban kapcsolódik a síeléshez, hiszen az 1930-as években a sífutók nyári edzésporgramjában kezdtek hasonló mozgásformát alkalmazni. Ám még több évtizednek kellett eltelnie addig, amíg a kilencvenes években kifejlesztették azokat a botokat, amelyek kifejezetten a nordic walkinghoz valók. Finnország után az új sportág mára az egész világot meghódította.

Csak puhán!

A nordic walking úgynevezett soft, azaz "puha" sport: nem versenysport, hanem egy könnyű, frissítő hatású mozgás. Technikáját bárki könnyedén elsajátíthatja. Leginkább a sífutáshoz hasonlít, és főként a járás átlós irányú mozgásaira épül. A bot akkor ér a talajra, amikor az ellentétes láb sarka felemelkedik a földről. A kar és a felsőtest izomzatát is erőteljesen használjuk, ezáltal a gyaloglás is gyorsabb lesz. A botok a testhez közel mozognak. A kezek lazák, hátramozgás közben nyitva a tenyér, csak a bot felemelése közben fogjuk meg újra a markolatot. Speciális botokról van szó! Ezek szénből és üvegszálból készülnek, nagyon könnyűek, mégis sokat bírnak. Ellentétben a fémből készült botokkal, a nordic walking-botok használat során nem közvetítenek káros, megterhelő rezgéseket a kar-, a könyök- és a vállízületek felé. Az optimális bothosszúság a testmagasság 70 százaléka.

Nordic walking, azaz északi séta

"Északi séta" közben önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és lábak ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata különleges ritmust ad a gyaloglásnak, és jól megmozgatja a felsőtestet, miközben az egész test tartását is meghatározza. (Ne essünk abba a hibába, hogy csak "sétáltatjuk" a botjainkat!) Ha rendszeresen sétálunk ilyen módon, megnő az izmaink terhelhetősége, a jobb vérellátásnak köszönhetően javul az inak és az ízületek rugalmassága. Lélegzés közben a tüdőnk ismét teljes mértékben megtelik levegővel. Nő a teljesítőképességünk. Csökken a vérnyomás és a trombózisveszély. A fokozott anyagcsere elősegíti a méreganyagok gyorsabb kiválasztását. Javul a közérzetünk, nő a stressztűrő képességünk.

Egyedül vagy társaságban

Ha helyesen űzzük, a nordic walking lehet az optimális választás, ha szeretnénk egész testünket megmozgatni, javítani a kondíciónkat, fejleszteni az állóképességünket, a szabadban lenni, ráadásul mindezt anélkül, hogy különleges felszerelésbe kellene beruháznunk, és állandóan az időjárást kellene lesnünk. Ez a sport ideális magányos gondolkodóknak éppúgy, mint azoknak, akik mozogni is társaságban szeretnek. Rehabilitációs programba is sikerrel beépíthető.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend