Hirdetés
Önimádóak a mai fiatalok?

Önimádóak a mai fiatalok?

"Ezek a mai fiatalok..." - ez a félmondat gyakran hangzik fel az idősebbek szájából. De vajon tényleg olyan szörnyű a mai ifjúság? A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói erre a kérdésre keresték a választ.

Hirdetés
Hirdetés

Kali Trzesniewski pszichológus és kollégái, Brent Donnellan és Richard Robins a nárcizmus arányát mérték fel 25 ezer főiskolai és egyetemi hallgató között 1996 és 2007 között. Ezután az adatokat összevetették a hetvenes és nyolcvanas években végzett hasonló vizsgálatok eredményeivel, és arra jutottak, hogy a nárcizmus aránya nem magasabb a mai fiatalok körében, mint korábban volt.

A kutatók az egyértelműen negatív jellemzőkkel (pl. agresszivitás vagy exhibicionizmus) járó önimádás mellett azt is elemezték, vajon a fiatalok önértékelése általában túlzó-e, azaz túl sokat képzelnek-e saját képességeikről. Az eredmények szerint ahogyan a nárcizmus, a túlzott önbizalom sem jellemző nagyobb arányban a mai fiatalokra, mint a korábbi generációkra.

Az eredmények ellentmondanak az amerikai média által szajkózott megállapításoknak, amely néha egyszerűen "Generation Me", azaz "Én-generációnak" nevezi a mai fiatalokat. Úgy tűnik tehát, hogy a mai fiatalok számlájára azt nem lehet felírni, hogy túlságosan önimádóak lennének.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó írások
Hirdetés
Pirula Trend