Hirdetés
Nemzőképtelenséget okozhatnak a transzzsírok?

Nemzőképtelenséget okozhatnak a transzzsírok?

Nemrégiben kimutatták, hogy a transz-zsírok növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, most azonban amerikai kutatók azt is bizonyították, hogy a túlzott mértékű transz-zsír fogyasztás a nemzőképességet is csökkenti.

Hirdetés
Hirdetés

A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a nők, akik ovulációhoz kapcsolódó fertilitási problémával küzdenek átlagosan sokkal több transzzsírt fogyasztanak mint azok, akiknek nincs ilyen problémájuk. Ha csak a napi kalóriabevitel 2%-át fedezzük transzzsírokból a jóval egészségesebb egyszeresen telítetlen zsírsavak helyett, már akkor is dupla akkora lesz az esélyünk az említett problémára.

"Tudjuk, hogy a transz-zsíroknak nagyon kedvezőtlen hatásaik vannak a szívre és az anyagcserére. Teljes mellőzésük a táplálékból több okból is igen kedvező, ezek közül az egyik a gyermeknemzési képtelenség esélyének a csökkentése" - magyarázta Dr. Jorge E. Chavarro, a kutatás vezetője.

Az amerikaiaknak a közeljövőben valószínűleg ez sokkal könnyebben fog menni, mivel több nemzetközi étteremlánc csökkenti ételei transzzsír tartalmát. Múlt hónapban például egész New Yorkban megtiltották, hogy az éttermek transzzsírt használjanak az ételek elkészítéséhez, és az elgondoláshoz hamarosan Chicago is csatlakozni kíván. Az USA kormánya tervezi bevezettetni, hogy a csomagolt élelmiszereken jelöljék, ha azok transz-zsírokat tartalmaznak. "Ennek ellenére a vásárlónak óvatosnak kell lennie, mivel a hidrogénezett zsiradék elkerülése önmagában még nem elég az egészségkárosító hatások megelőzéséhez" - figyelmeztet a kutató.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend