Hirdetés
Nanotechnológia az élelmiszeriparban

Nanotechnológia az élelmiszeriparban

A nanotechnológia az egészséges élelmiszerek előállításának egyik alapköve lehet, de vannak tudósok, akik szerint jobb az óvatosság. A nanotechnológia alkalmazása az élelmiszeriparban nem csupán gyártástechnológiai előnyökkel járhat. Egyes tudósok szerint a nanotechnológia segítségével az élelmiszer-ipari termékekkel lehetne eredményesen küzdeni az olyan népegészségügyi problémákkal szemben, mint amilyenek a szív- és érrendszeri panaszok vagy az egyre inkább globális veszéllyé váló elhízás.

Hirdetés
Hirdetés

Az élelmiszeripari cégek azonban egyelőre nem annyira lelkesek a lehetőséggel kapcsolatban, hiszen még élénk az európai elutasító reakciók emléke a génmanipulált élelmiszerekkel kapcsolatban. Az európai reakciók alapja voltaképpen nem más, mint az ipari titkok intézménye. A génmanipulált élelmiszerek gyártói ugyanis nem osztják meg a nyilvánossággal - és így a konkurenciával is - az egyes termékeiken végrehajtott módosítások titkait. Félő, hogy a nanotechnológia esetében is ugyanez a helyzet állhat elő. Ezzel csupán egy probléma van Frans Kampers, a holland Wageningen Egyetem élelmiszeripari nanotechnológiai kutatóintézetének vezetője szerint: a titokban tartott kísérletek és nanotechnológiás eljárások ugyanúgy elrettenthetik a vásárlókat az így termelt, tartósított és módosított élelmiszerek fogyasztásától, mint ahogy az a génmanipulált élelmiszerek esetében is történt. Holott, a nanotechnológia alkalmazása számos megoldást kínálna, amelyek közegészségügyi haszna elképesztő mértékű volna.

Az ismert kutatási irányok közül néhány példa elegendő ahhoz, hogy belátható legyen, a nanotechnológia alkalmazásának elvetése nagy lehetőség kihagyását is jelentheti. Brit kutatók olyan megoldások kidolgozásán fáradoznak, amelyekkel lassítható az emésztés folyamata, de olyan technológia kidolgozása is napirenden van, amely növeli a teltségérzést - azaz, megóvja a fogyasztókat a túlzott kalóriabevitel káros hatásaitól. Sőt, olyan megoldások kidolgozásán is fáradoznak már, amelyek segítségével bizonyos tápanyagok felszívódását az emésztőrendszer meghatározott pontjain teszik lehetővé, így az adott tápanyagok a lehető leghatékonyabb úton kerülnek felhasználásra. Az előbbiekben említett megoldások a mikrokapszulás lehetőségek mentén mozognak, amelyeket a tudományos véleményformálók jó része megfelelően biztonságos megoldásnak tart.

A problémát sokkal inkább a nanorészecskék alkalmazásában látja a tudósok egy része. Az ilyen nanorészecskék használatával felszívódási zavarokkal küzdőkön lehetne segíteni, mivel ezek a részecskék aktívabban tudják hatásukat kifejteni, mint nagyobb társaik a nagyobb felület-térfogat arányoknak köszönhetően. A baj csak az, hogy nagyon kevés kutatási eredmény ismert még ezek hatásaival kapcsolatban, és ezek némelyike megkérdőjelezi a biztonságos használhatóságukat is. Például ezek az apró részecskék képesek akár a sejtekbe is belépni, és azok jellemzőit is megváltoztathatják, sőt egy kutatás olyan lebomlónak gondolt nanorészecskékről is beszámolt, amelyek nem voltak hajlandóak mégsem lebomlani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend