Hirdetés
Műtéttel enyhíthető a gyomorégés?

Műtéttel enyhíthető a gyomorégés?

Amerikai kutatók vizsgálata szerint a műtéti megoldás hosszútávú enyhülést jelenthet a gyomorsav-túltengéstől szenvedő pácienseknek.

Hirdetés
Hirdetés

A gyomorsav-túltengéstől (reflux) szenvedő pácienseknek jelenthet hosszú távú enyhülést és nyújthatja tüneteik megszűnését a műtéti megoldás - számoltak be amerikai kutatók követéses vizsgálatukról. Ha a gyomor és a nyelőcső közti záróizom nem zár rendesen, kialakul az úgynevezett reflux, amikor a gyomorsav visszaszivárog a nyelőcsőbe. Ez igen erős, égő mellkasi fájdalommal járhat.

Rövid távon a páciensek 85-95 százalékánál kiváló eredményeket hoztak a refluxműtétek. Az utóbbi időben azonban két hosszabb távú vizsgálat arra utalt, hogy idővel eltűnnek ezek az előnyök. Nagyon kevés hosszútávú tanulmány vizsgálta a refluxműtétek hatásosságát, jegyzi meg Brant K. Oelschlager, az American Journal of Gastroenterology szaklapban.

Oelschlager csoportja 1993 szeptembere és 1999 szeptembere között 441 refluxos pácienst műtött meg a Washingtoni Egyetemen Seattle-ben. 2004-ben a műtéten átesők 65 százalékával, 288 emberrel tudták felvenni a kapcsolatot a kutatók. A műtét óta eltelt átlagos időtartam 69 hónap volt. A gyomorégés, amely a műtét előtt lényegében mindenkinél meglévő tünet volt, a páciensek 90 százalékánál jelentősen enyhült a műtét után, 67 százalékuknál pedig megszűnt. A második leggyakoribb tünet, a savvisszaszivárgás 92 százalékuknál javult és 70 százalékuknál megoldódott. A nyelési zavar (diszfágia) szintén javult, vagy megszűnt a páciensek többségénél.

A köhögés és a rekedtség a páciensek 69 százalékánál javult, ám legtöbbjüknél nem oldódott meg. Hosszú távú javulást nagyobb arányban tapasztaltak a fiatalabb férfiaknál, akiknél a kezdetekben nem jelentkezett nyelési rendellenesség. Néhány mellékhatását is megfigyelték a műtétnek. A páciensek két százalékánál korábban nem létező nyelési rendellenesség jelentkezett, a páciensek 11 százaléka pedig új, vagy a korábbinál erősebb hasmenést tapasztalt.

Sőt, a műtöttek jelentékeny hányada, 41 százaléka továbbra is savlekötő gyógyszert szedett, 3 százalékuknál pedig újabb műtétre is szükség volt. Mindazonáltal a refluxműtétet "a súlyos savtúltengés eszköztárában kiváló választási lehetőségnek kell tekinteni" - összegezték a kutatók. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében a műtéteket erre kialakított központokban, tapasztalt sebész és gasztroenterológus szakembergárdával kell elvégezni, egészítették ki a tanulmány megállapításait a philadelphiai Temple Egyetem kutatói.

Forrás: MTI

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend