Hirdetés
Mozgás a hétköznapokban

Mozgás a hétköznapokban

A mozgás mára valahogy kikopott a mindennapjainkból. Hiába, már nem kell vadállatok elől menekülnünk vagy az élelemért küzdenünk. A sarki fűszereshez is autóval megyünk, este pedig fáradtan lerogyunk a tévé elé. Ám a kényelemért elhízással, fáradékonysággal, betegségekkel és egyéb nyavalyákkal fizetünk.

Hirdetés
Hirdetés

Mozogni kell! Egy fogyókúra sem lehet teljes sportolás nélkül. De a neheze még csak ezután jön! Ha ugyanis meg akarjuk tartani "versenysúlyunkat", és egészségesek akarunk maradni, muszáj beiktatni a mindennapjainkba a rendszeres testmozgást. Sok vizsgálat bizonyította már a testedzés jótékony élettani hatásait. A rendszeres mozgás fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét és csökkenti a szívizomzat oxigénigényét. Hatására csökken a vérnyomás, a vérzsír- és a vércukorszint. Javul az állóképességünk és ellenállóbb lesz a szervezetünk a környezet káros hatásaival szemben. És a boldogsághormonról még nem is szóltunk, amely a mozgás hatására termelődik a szervezetünkben! A sport oldja a stresszt, kikapcsol és szellemileg is épen tart. Jó tudni, hogy már heti háromszori, félórás séta is csökkenti azt a kockázati tényezőt, amelyet a mozgásszegény életmód jelent.

Rendszeresen, de hogyan?

Nem állítjuk, hogy könnyű elkezdeni. Eleinte számos kifogást gyártunk: nincs időnk sportolni, fáradtak vagyunk, nincs a közelünkben fitneszterem, otthon pedig nem bírjuk rászánni magunkat, egyedül nem szeretünk, mások előtt pedig szégyellünk tornázni... Pedig csak elhatározás kérdése!

Tűzzünk ki célokat: lehetőleg rövid távúakat, hogy hamarabb érkezzen a sikerélmény. Például legyen a cél heti fél kiló mínusz vagy 5 kilométerrel hosszabb táv. Ha a számokban mérhető eredmények motiválnak, fussunk futógépen, amely a megtett távot és az elégetett kalóriák számát is jelzi. Nézzünk szét a környékünkön, hol sportolhatnánk. Van-e a közelben kellemes terep a futáshoz vagy biciklizéshez? Hol van a legkönnyebben megközelíthető uszoda vagy fitneszterem, és ott milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe? Ha egyedül szeretjük róni a köröket, válogassunk össze magunknak inspiráló zeneszámokat. Ha a sportban is társasági lények vagyunk, beszéljünk össze barátainkkal, és menjünk együtt edzeni: ha egyikünk csügged, a másik biztathatja majd. Ha noszogatás nélkül nem teljesítünk jól, menjünk tornaórára vagy fogadjunk személyi edzőt! Ha időbeosztásunk rapszodikus és nem akarunk edzőteremre költeni, de bízunk a saját kitartásunkban, tornázzunk otthon! A környezetünkben beszéljünk minél több embernek új sportolási szokásunkról és a céljainkról - így jobban számon kérhető, mire jutottunk...

Reggel vagy este?

Sportoljunk akkor, amikor időnk engedi. De nem árt, ha tisztában vagyunk néhány szabállyal, amely a napszakokhoz köthető. Sokan szeretnek reggel edzeni, amikor tanúi lehetnek a város ébredezésének. Ahogyan a testünk is ekkor éled fel. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő bemelegítés és a fokozatosság. A reggeli edzés egész napra jókedvvel és energiával tölt fel, a fokozott anyagcsere jótékony hatása is végig érezhető.

Az esti mozgásnak is megvannak a maga előnyei. Remek levezetés az egész napos rohanás, stressz, készültség után. Ilyenkor a bemelegítésnek már nem kell olyan hosszúnak lennie, ellenben a levezetésnek annál nagyobb a jelentősége! Fontos, hogy a megemelkedett pulzusszám visszatérjen a normális szintre, ezért nagyobb megterhelés után sétáljunk és nyújtsunk eleget! Ezek után édes lesz az éjszakai pihenés.

Hétköznapi apróságok - Nagy Tamás testnevelés oktató tippjei:

  • Járjunk kerékpárral a munkába!

  • Próbáljuk ki, milyen görkorcsolyával vagy rollerrel közlekedni!

  • Szálljunk le egy megállóval hamarabb!

  • Lift helyett használjuk a lépcsőt!

  • Ha a piacról két tömött szatyorral gyalog megyünk haza, az már felér egy kisebbfajta edzéssel!

  • Kismamák babakocsival is kocoghatnak! Ma már kaphatók speciálisan erre a célra kifejlesztett kocsik.

  • Tornázzunk otthon a gyermekünkkel együtt! Szerettessük meg vele minél hamarabb a mozgást!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend